Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Vårdanställda i Jordbro ger stöd åt sopåkarna

– Vi får inte en krona mer för att de går ner i lön, säger Katja Raetz, sjuksköterska på Jordbro vårdcentral i Haninge där de anställda antagit ett stöduttalande till de strejkande sopåkarna.


När Katja Raetz, sjuksköterska på Jordbro vårdcentral i Haninge utanför Stockholm, fick höra om strejken tog hon upp diskussionen med arbetskamraterna. Det ledde fram till att de antog ett stöduttalande till sopåkarna, som sedan fått spridning i sociala medier.

– Det sägs att sopåkarna tjänar för mycket, men vi var eniga i att om de går ner i lön så innebär ju inte det att vi får en krona mer. Kvinnliga jobb får sämre betalt men det är ju inte sopgubbarnas fel, säger Katja Raetz till Proletären.

Trots att många i media försökt spela ut sopåkarna mot lägre betalda yrkesgrupper, som undersköterskor och sjuksköterskor, var ingen av de anställda på vårdcentralen emot att stödja strejken.

– Många av oss tycker istället att deras kamp är inspirerande, att det som de gör borde vi också göra.

• Varför tror du så många plötsligt bryr sig om era löner, men samtidigt hävdar att sopåkarna är bortskämda?
– Det beror nog på att sjuksköterskorna krävt högre lön och själva synts i media. Det passade bra att ta den gruppen och försöka avleda vad det handlade om. De försöker göra det till en könsfråga och säga att männen är giriga.

– Det som är absurt är att när sjuksköterskorna strejkade 2008 så blev den strejken utpekad som en lyxstrejk!

Katja Raetz är själv aktiv i nätverket ”En annan vård är möjlig” som anordnar demonstrationer den 3 september. Där kräver de bland annat högre löner för vårdpersonalen.

– Det behövs samlade protester med sjuksköterskor, undersköterskor och vårdpersonal, säger Katja Raetz.

– Och vi har bjudit in sopgubbarna!