Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Varsel dras tillbaka på Lagena i Jordbro

DHL i Jordbro drar tillbaka sitt varsel. 25 anställda på före detta Lagena får behålla jobben. De kommer inte att ersättas av bemanningsföretag.


I november fick över en tredjedel av arbetarna på före detta Lagena i Jordbro ett dystert besked om uppsägning. Den nya ägaren DHL ville hellre hyra in personal från bemanningsföretag. Helt fräckt varslades 25 av 70 fast anställda.

Ilskan och upprördheten hos arbetarna var självfallet stor. För några år sedan gick de ut i en uppmärksammad vild strejk, just för att stoppa inhyrningen av tillfällig bemanningspersonal. Nu protesterade facket och hävdade att uppsägningarna stred mot partihandelsavtalet.

Efter mycket om och men har DHL gett med sig. Varslet om uppsägningarna dras tillbaka. Detta är en viktig seger för arbetarna på Lagena och för Sveriges arbetare i allmänhet. Vägen mot alltmer användning av bemanningspersonal är inte förutbestämd och oundviklig.

– Det är en stor lättnad för oss, säger Jessica Moya, en av de ledande i strejken sommaren 2009. Att företaget återtagit varslet betyder mycket för de drabbade kamraterna. Men hotet finns fortfarande kvar. Företaget medger inget fel och vi vet inte vad som händer framöver.

Vin- och spritlagret i Jordbro drevs tidigare av Systembolagets dotterbolag Lagena. För ett år sedan lades verksamheten ut på entreprenad till logistikföretaget DHL. Oavsett ägare har flera olika bemanningsföretag varit involverade genom åren.

– Lagena använde sig av fyra till fem olika bemanningsföretag samtidigt, berättar Jessica Moya. Systematiskt spelades företagen och deras arbetare ut mot varandra. Priskonkurrensen slog också mot oss fast anställda och våra arbetsvillkor.

Antalet bemanningsföretag har varit färre under DHL:s tid. Men även om arbetarna nu kan glädjas över att ha sina anställningar kvar förmörkas bilden av den fackliga tvist som är under uppsegling i ägarbytets spår.

DHL är ett transportföretag som slutit kollektivavtal med Transportarbetarförbundet. Detta gäller även på lagret i Jordbro från om med 1 februari i år. Lagerarbetarna har dock sedan länge tillhört Handelsanställdas förbund. Tvisten kommer att avgöras av LO centralt.

– Arbetarna vill fortsätta att vara medlemmar Handels, förklarar Jessica Moya. Vi är ett lager, inte en omlastningsterminal. Handels avtal är helt enkelt bättre. Hur stor den konkreta skillnaden blir återstår att se när vi får nästa lönebesked.