Hoppa till huvudinnehåll
Av

De sluter upp bakom dödshotade Andreas

RKU-Karlstads ordförande, Andreas Köhler, har hotats och trakasserats av högerextremister på grund av sitt politiska engagemang. Med stöd och solidaritet från vänner och kamrater i och utanför förbundet tänker RKU-Karlstad nu gå vidare med ett antirasistiskt möte.


Den 7 januari fick Andreas Köhler, ordförande i Revolutionär Kommunistisk Ungdoms lokalorganisation i Karlstad, en skarpladdad 9-millimeterspatron tillsammans med ett hotbrev i brevinkastet.

I brevet kunde han läsa: ”Detta är din sista varning innan vi måste vidta åtgärder. Händer det något ytterligare så är nästa kula avsedd för dig. Vi undviker det gärna, det är ditt val”.
Proletären har träffat Andreas Köhler som berättar bakgrunden och hur RKU-Karlstad nu tänker agera.

– För en tid sedan fick jag ett telefonsamtal där någon varnade mig för att fortsätta mitt politiska engagemang annars skulle det få ”konsekvenser” Jag tyckte mest det lät muppigt så jag skakade av mig det ganska snabbt. Så på morgonen i tisdags (7 januari, red. anm.) ringde min syster och ville jag skulle komma hem. Då hade jag fått det här brevet med en kula i.

• Det låter obehagligt. Hur har du och din familj tagit det?
– Mina föräldrar och min syster är så klart oroliga för min skull, vilket leder till att jag oroas över att de oroas. Det är ingen rolig situation direkt. Folk i min närhet som jag håller mycket av känner otrygghet i sin vardag.

– Själv är jag inte överdrivet oroad för min hälsa, det är klart att man tänker sig lite extra för när man går själv i mörkret från busshållplatsen. Men de kommer aldrig lyckas med sina avsikter att få mig sluta vara politiskt aktiv i RKU, aldrig!

• Varför tror du att de valt att rikta in sig på just dig?
– Jag vet inte riktigt, kanske för de tror jag är ung och lättpåverkad. Eller också har de blandat ihop korten och tror jag har något att göra med Revolutionära Fronten (RF).

– I somras blev jag uthängd som “RF-ledare” i Karlstad i facebookgruppen ”Vi som stödjer polisen i Husby” i samband med kravallerna i Husby. RF har under hösten sysslat med skadegörelse riktad mot aktiva nazister i Värmland. Brännt bilar och attackerat nazister i deras hem. Det finns att läsa på RF:s hemsida. Kanske är hoten mot mig en reaktion på RF:s aktiviteter.

• Hoten är polisanmälda. Hur tycker du det har hanterats från polisens sida?
– Polisen verkade seriös och kom direkt för att upprätta en anmälan. Jag har dock inte stort hopp till att de ska lyckas lösa det. Mest stöd och energi har jag fått från mina kamrater i RKU och Kommunistiska Partiet och även från andra organisationer, som SUF i Karlstad. De kom till ett av våra styrelsemöten för att visa sin solidaritet. Det tycker jag var fint av dem.

– RKU-Stockholm har också skickat solidaritetshälsningar via banderoller och på sociala medier. Det är peppande att man har kamrater som visar att de står upp för en när man är hotad.• Ni har haft styrelsemöte säger du. Har ni planerat att arbeta vidare med detta?
– Ja, jag berättade i Värmlands Folkblad om hoten, och vi har antagit ett uttalande som kommentar till intervjun.

– Den 22 januari anordnar vi också ett öppet antirasistiskt möte med Kommunistiska Partiets nyvalda ordförande Robert Mathiasson. Vi hoppas att alla ska delta, inte bara kommunister, utan alla som vill visa sin avsky mot rasism och nazisternas våld och hot om våld mot aktiva antirasister.

– Vi hoppas på en massiv uppslutning till detta möte och att genom detta kunna vända hoten till något positivt.
Anders Wiklund