Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Sång som ingjuter mod

I veckan släpptes Spartacuskörens debutskiva Med sången som vapen. Idén att spela in en skiva kom efter att kören, ackompanjerad av musiker, hade uppträtt vid utdelningen av Leninpriset i Varberg 2013.

– Vi blev så inspirerade av det framträdandet, det kändes liksom som att det var nu eller aldrig, säger Inga-Lill Atterlöf, körmedlem och en av dem som drivit idén om att spela in en skiva.

Spartacuskören har sitt ursprung i den Göteborgsbaserade kulturföreningen Spartacus som ägnade sig åt musik, konst och teater under 1980-talet. Kören leds sedan flera år av musikern Stefan Almqvist som tillsammans med gruppen har byggt upp rutiner för ett kollektiv arbetssätt. Kopplingen till Kommunistiska Partiet är stark och kören uppträder ofta i samband med demonstrationer och andra partiarrangemang. Partiet har också varit till stöd för kören i arbetet med skivan.

– Vi fick höra att det bland annat hade varit fint med en ny inspelning av Internationalen. Vi tänkte först ha med hela men det kändes lite för utdraget. Så det fick räcka med tre verser. Den om att skjuta generalerna kom med i alla fall och det var det viktigaste, säger Inga-Lill Atterlöf.

Skivan är menad att ingjuta mod. Den innehåller många populära kampsånger. Såväl gamla som moderna klassiker. Utöver de politiska aspekterna hade kören också en hög konstnärlig ambition.

– Vi ville bland annat också gärna tolka Brecht. Hans verk är så tidlösa. Då fick vi nys om att Sven Wollter länge velat spela in Brecht. Så vi frågade honom om han ville vara med och till vår stora förtjusning svarade han ja, säger Inga-Lill Atterlöf.

Skivans tretton spår spelades in under två hårda dagar i en studio i Gårda i Göteborg.

– Vi var otroligt taggade! Men eftersom det var så ont om tid gällde det att vara fokuserad! Det var väldigt kul att alla hade lyckats hålla sig friska också, så att hela kören kunde vara med, säger Inga-Lill Atterlöf.

Michael Thorén och Bernt Andersson var två nyckelpersoner i arbetet med skivan.

– Michael stod för det tekniska arbetet vid inspelningen och Bernt skötte musiken. Det hade aldrig gått utan dem, säger Inga-Lill Atterlöf.

Den tredje februari väntar en stor releasefest för skivan på Marx-Engelshuset i Göteborg. Körmedlemmarna har bjudit sina nära och kära men hoppas även på att få se många nya ansikten. Det väntas mingel och ett uppträdande. Alla i kören är eniga om att det är som roligast att sjunga inför publik.

– Det är verkligen som en krydda i tillvaron, säger Inga-Lill Atterlöf.
Fakta

Sång som ingjuter mod

Köp skivan!