Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tror på sextimmarsdag

Vårdbiträdet Unni Gunnarsson är en av alla de i Göteborg som samlat in namn för sextimmars arbetsdag på jobbet och berättar om ett positivt gensvar på sin arbetsplats, Kvibergs äldreboende. Nästan alla anställda skrev på listorna.


– Stressen ökar och sjukskrivningarna blir fler.

Så beskriver Unni Gunnarsson situationen på många äldreboenden där personalbrist, bristfälliga scheman och fler arbetsuppgifter gör arbetet allt tuffare.

– Sex timmars arbetsdag skulle bara vara positivt, både för oss personal och boende.

Unni Gunnarsson har arbetat inom äldrevården i Göteborg sedan 1979. Nu arbetar hon som vårdbiträde på Kvibergs äldreboende. Där har hon varit sedan starten 2002.

Det bor 56 äldre på boendet som har ungefär 45 anställda. Unni Gunnarsson berättar om vilken positiv stämning det var när Kvibergs äldreboende öppnade 2002. Det skulle bli det bästa boendet som alla skulle vilja ha sina äldre anhöriga på. Enhetschefen ville ha bara de duktigaste anställda och var så positiv vid starten. Allt skulle bli så bra!

Men så fick chefen inte så mycket pengar och anställda som hon ville ha. Och så blev det som det blev. Sämre och sämre.

Unni Gunnarsson beskriver arbetssituationen för de anställda som jobbar natt.

– Vi som jobbar ständig natt var fem i början. Nu är vi bara tre. En avdelning lades ner och då borde vi vara fyra kvar. Men när en slutade fick vi ingen ersättare. Vårt jobb blev ju mer stressande.

Det nya schemasystemet, Timecare, på äldreboendet har inte gjort situationen lättare.

– Förut hade vi rullande scheman och kunde se vilka helger vi skulle jobba under året. Nu har dom infört Timecare-systemet här och nu läggs schemat för en åttaveckorsperiod. Det blir ju svårt att planera sin fritid när vi bara har åtta veckors framförhållning.

– De nya schemana ska sätta in folk när behovet är som störst. Och det innebär att de lediga dagarna blir färre eftersom vi schemaläggs fem timmar ibland istället för heldag. Det sliter mer på personalen när ledigheten från jobbet blir mindre och sjukskrivningarna ökar.

Dessutom har arbetsuppgifterna för de anställda blivit fler genom åren.

– Nu ska vi också tvätta, städa, ordna terapi och sjukgymnastik för de boende. Så var det inte förut. Då skickades tvätten till tvätteriet och all mat kom färdig till boendet.

Unni Gunnarsson berättar att de anställda lagar frukost och enklare kvällsmat på boendet. Lunch och middag kommer från ett kök i Utby.

–Förr kom all mat, inklusive frukost och kvällsmat till boendet. Vi har en städerska men hon städar inte de boendes rum. Det får vi i personalen göra.

Arbetet på äldreboendet har också blivit svårare, menar Unni Gunnarsson. Många som kommer till boendet är äldre och sjukare och kräver mer vård. Därför behövs det fler äldreboenden.

– Bristen på äldreboenden visar sig på så vis. Det var ovanligt att vi hade 100-åringar här för ungefär femton år sedan. Så är det inte idag.

På äldreboendet i Kviberg ökar sjukskrivningarna i takt med stressen, berättar Unni Gunnarsson. Om någon sjukskriver sig får de ingen ersättare första dagen. Det jobbet läggs på ordinarie personal.

– Förr hade vi vikarier som vi kunde få hit snabbt och som kände till boendet. Vikarierna hade vissa boenden som dom vikarierade på under längre tider och det underlättade jobbet för alla. När folk kommer tillbaka efter sjukskrivningen så är situationen likadan eller ännu sämre. Tror sjutton att folk blir sjuka!

Unni Gunnarsson beskriver nattarbetet och den positiva sammanhållningen som finns i ”nattgänget”.

– Vi byter blöjor, bäddar rent, rycker ut om någon är orolig. Vi som jobbar natten börjar klockan nio och går av nästa morgon vid sju. Vi har ingen rast under de tio timmarna. Vi har en bra sammanhållning i nattgänget och hjälper varandra med allt. Vi kan vara lite mer flexibla än dagpersonalen.

• Vad skulle sex timmars arbetsdag innebära på er arbetsplats?

– Det skulle bara vara positivt för oss personal och boende. Man skulle kunna återhämta sig bättre och få mer fritid. Kunna hinna motionera mera. Det är viktigt i ett sånt fysiskt ansträngande arbete som vi har där många har ont i axlar och ryggar. Tänk om dagpersonalen skulle kunna gå hem kl ockan två istället för fyra. Det skulle vara ett lyft för alla!

– Många jobbar sju till fyra och har lång restid. Sen ska dom hämta barnen och hem och laga mat. Det blir inte mycket tid kvar för samvaro innan läggdags.

Det är inte bara i äldrevården sex timmars arbetsdag skulle göra skillnad. Det skulle betyda mycket för alla arbetare.

– Vilken skillnad det skulle bli! utbrister Unni Gunnarsson.

– Alla som har kroppsarbete skulle ha sex timmars arbetsdag. Och pension vid 60 år! Vi arbetar åtta timmar fast vi är långt inne i 2000-talet! Åttatimmarsdagen infördes 1919. Det är snart 100 år sedan. Det är ju inte klokt att vi fortfarande ska jobba åtta timmar om dagen!

• Det sägs att det inte finns pengar till att införa sex timmars arbetsdag. Vad säger du om det?

– Jag läste i Göteborgs-Posten häromveckan att det privata vårdföretaget Attendo gjorde en vinst på nästan en miljard under förra året. Så visst finns det pengar! Det är ju helt fel att våra skattepengar går till vinster i privata vårdföretag och privata skolor. De pengarna skulle ju återföras till vården och skolan.

• Vad tror du om möjligheten med namninsamlingen för sex timmars arbetsdag?

– Jag tror att det är viktigt att säga ifrån och hoppas verkligen att det ger resultat, säger Unni Gunnarsson som påpekar att namninsamlingen för ett kulturhus med simhall i Kortedala, Göteborg, för ett år sedan fick resultat. Byggandet av en simhall i Kortedala-Bergsjön gavs första prioritet från utredarna i kommunen.

Sex timmars arbetsdag i äldrevården hänger ihop med kravet på mer resurser i vården och skulle betyda mycket för de boende.

– Våra gamla ska ha det bra när dom har jobbat hela hela livet. Dom gamla ska få en god och värdig behandling på ålderns höst och kunna ta ett glas vin ibland.

Därför avslutar Unni Gunnarsson med att påminna om att det behövs mer resurser i vården.

– Politikerna ska inte enbart utgå från budget. De ska utgå från människors behov! Och enhetscheferna borde säga ifrån och vägra följa budget. Nu får det vara slut med neddragningar.

Håkan Lundqvist
Fakta

Tror på sextimmarsdag

  • Kommunistiska Partiet i Göteborg har en namninsamling för sex timmars arbetsdag på kommunala äldreboenden och i hemtjänsten.
  • Undertecknarna av listorna kräver att försöket med sextimmarsdag med bibehållen lön på Svartedalens äldreboende istället för att avslutas ska göras permanent och utökas till hela den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten.
  • Välfärdsbolagen med en omsättning på över 10 miljoner kronor gjorde en sammanlagd vinst på 10 miljarder kronor 2015
  • Partimedlemmar är runt på stadens äldreboenden och hemtjänstcentraler med listorna.
  • Tisdag 29 november, kl 10.00 kommer kommunalrådet Daniel Bernmar (V) att uppvaktas med listorna utanför kommunfullmäktige vid Gustav Adolfs Torg.
  • Överlämningen av underskrifterna till Bernmar är inte avslutningen på en kort kampanj om sextimmarsdag utan en första anhalt i ett långsiktigt arbete för att alla kommunala äldreboenden och hemtjänsten ska få sextimmarsdag.