Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

”E-postläckan var insiderjobb”

CIA har de senaste veckorna upprepade gånger anklagat Ryssland för att bland annat ha hackat Demokratiska partiets e-post innan presidentvalet förra året. Det är inte sant, menar Craig Murray, mångårig brittisk toppdiplomat och människorättsaktivist.


Det var en dryg månad efter USA:s presidentval som underrättelsetjänsten CIA första gången påstod att Rysslands regering låg bakom en hackerattack mot Demokratiska partiets e-post. Attacken påstås ha utförts på order av Rysslands president Vladimir Putin för att hjälpa Donald Trump att besegra Hillary Clinton.

I den e-post som offentliggjordes innan presidentvalet i november framkom att paret Clintons stiftelse fått miljontals dollar i bidrag från kungadiktaturerna i Gulfen. Där fanns även e-post om att Demokratiska partiet underminerade möjligheterna för vänsterutmanaren Bernie Sanders att besegra Clinton i primärvalskampanjen.

En som avfärdar CIA:s anklagelser som struntprat är den brittiske tidigare toppdiplomaten Craig Murray. Numera arbetar han för Wikileaks, som såg till att e-posten offentliggjordes.

”Jag vet vem som läckte dokumenten. Jag har mött personen som läckte dem, och de är verkligen inte ryssar. Det är en insider. Det var en läcka, inte en hackerattack. Det är två olika saker”, sade Craig Murray till brittiska The Guardian.

Enligt Murray var det en djupt missnöjd partiarbetare i Demokraterna som läckte e-posten.

Craig Murray blev känd när han som ambassadör i Uzbekistan avslöjade den uzbekiska regeringens tortyr av fångar. Storbritanniens regering blev inte glad över att människorättsbrotten drogs fram i ljuset. Uzbekistan var nämligen en viktig partner i det USA-ledda ”kriget mot terrorismen”. Det hela slutade med att Murray fick sparken från brittiska utrikesdepartementet 2004.

Därefter har han varit en återkommande kritiker av Storbritanniens och USA:s agerande i omvärlden.

Murray pekar på det närmast komiska i att USA:s underrättelsetjänst anklagar andra för att göra vad man själv gjort i decennier.

”Det är oerhört roande att CIA anklagat ett annat land för att blanda sig i inhemska val, när inblandning i andra länders val för att åstadkomma regimskiften är vad CIA vid åtskilliga tillfällen själv har gjort de senaste 70 åren”, skriver han på sin blogg.