Efter #meeto:

”Vi butiksanställda måste skrika lite högre”

– Grundproblemet är att kvinnor som berättar om övergrepp inte blir trodda, säger Maria Karlsson, florist i Skellefteå och en av initiativtagarna till #obekvämarbetstid.
Fotograf: Lucy Nicholson/Reuters
Publicerad 26 februari 2018 kl 06.52

Floristen Maria Karlsson i Skellefteå fick idén till ett upprop för sin egen yrkesgrupp när hon såg skådespelarna i #tystnadtagning läsa upp vittnesmål från scen. Hon startade först floristuppropet #taggarnautåt men ganska snart gick handels- och servicepersonal samman i #obekvämarbetstid.

Var det något som förvånade dig med de berättelser som kom in till gruppen?

– Både ja och nej. Alla har vetat om att övergrepp och trakasserier förekommer men ingen har pratat om det på det här sättet. Det har liksom ingått i våra arbetsuppgifter. Samtidigt är varje berättelse en för mycket och det var överväldigande att läsa. Men det finns också något kraftfullt och energigivande i alla vittnesmålen.

Hon säger att kvinnor i handeln har så många olika nivåer av litenhet. De är utsatta i förhållande till anställningsformer, chefer, kunder och position i samhället. Flera butiksanställda kvinnor vittnar också om att de blir utsatta av manliga väktare.

Men utsattheten gentemot kund är ändå det största problemet.

Floristen Maria Karlsson är en av administratörerna för handels- och servicepersonalens upprop #obekvämarbetstid. Foto: Privat
– Det finns i vår jobbeskrivning att kunden alltid har rätt, säger Maria Karlsson. Och vissa kunder är gränslösa. Det ingår i mitt jobb att vara trevlig men det betyder inte att jag vill ha en personlig relation.

– Vi som jobbar inom handeln är arbetare och klassfrågan väger tungt. Våra problem tas inte på samma allvar. Vi har osäkra anställningsavtal och många har sitt första jobb.

De tuffa arbetsvillkoren i handels- och serviceyrken innebär också att många inte ens vågar gå med i gruppen. Än mindre vittna om övergrepp. Trots att yrkesgruppen är en av Sveriges största är #obekvämarbetstid ett av de mindre uppropen. Och av 1500 medlemmar i gruppen var det bara drygt 300 kvinnor som vågade skriva under uppropet med sitt namn.

Det finns i vår jobbeskrivning att kunden alltid har rätt. Och vissa kunder kan vara gränslösa.

Generellt under #metoo har kvinnor i karriäryrken och kreativa yrken fått större uppmärksamhet i media.

– Vi får inte samma scen och måste skrika lite högre, säger Maria Karlsson.

Men #obekvämarbetstid har uppmärksammats stort inom branschen och Maria Karlsson upplever ett starkt systerskap i den grupp som samordnar de olika uppropen under #metoo.

– Vi lyfter och hjälper varandra.

Från Handelsanställdas förbund var reaktionerna på uppropet till en början lite svala. Förbundets ordförande Susanna Gideonsson valde att kommentera #obekvämarbetstid skriftligt istället för att prata med gruppens företrädare. Men hållningen förändrades ganska snart och förbundet lyfter fram #metoo på sin hemsida.

– Vi har god kontakt, samtidigt som de är noga med att inte kidnappa uppropet och göra det till sitt. 

Unionen som organiserar en del anställda i servicebranschen har de däremot inte hört något från. Och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel svarar bara i artikelform.

#metoo har kritiserats för att hänga ut oskyldiga män offentligt. Hur ser du på det?

– Grundproblemet är ju att kvinnor som berättar om övergrepp inte blir trodda. Det är hela anledningen till #metoo. Visst kan det finnas fall där kvinnor använder #metoo för personliga vendettor, men huvudfrågan är ju att kvinnor blir utsatta men ej betrodda. 

Maria Karlsson jobbar vidare med #obekvämarbetstid tillsammans med fem andra administratörer för gruppen.

– Vi önskar få till en dialog med väktarna. Vilket inte är helt enkelt eftersom de utbildas och jobbar i många olika bolag och är organiserade i flera olika fackförbund.

Administratörerna för #obekvämarbetstid planerar också inför våren och det är mycket på gång.

– Känslan är att vi bara är i startgroparna.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: