”Rebellerna har mest att vinna på gasattack”

Fruktansvärda bilder som påstås visa en massiv saringasattack mot civila i distriktet Ghouta, utanför Damaskus, spreds förra veckan. Det är ännu inte bekräftat vad som hänt eller vilka som i sådana fall är skyldiga.
Publicerad 28 augusti 2013 kl 09.10

I media trummar krigshetsarna på mot Syrien och president al-Assad men många ifrågasätter också bilden av att regeringssidan ligger bakom attacken.

Hans Blix, ordförande för Internationella kommissionen om massförstörelsevapen och tidigare vapeninspektör i Irak, ifrågasätter den gängse bilden i en intervju med Aftonbladet.

– Rebellerna har mest att vinna på att öka chanserna för en intervention, även om den är liten.

Efter att det blivit klart att FN-inspektörerna får tillträde till området påpekar han också att det, tvärtemot USA:s påståenden, finns goda möjligheter att finna spår efter eventuella kemiska vapen.

Även den före detta vapeninspektören i Irak, Rolf Ekeus, ifrågasatte regeringssidans skuld i en intervju med Reuters.

Enskilda redaktörer och journalister på större tidningar, som BBC:s Mellanösternredaktör Jeremy Bowen och The Independents Patrick Cockburn ställer frågan om vem som är skyldig. Den senare drar paralleller till anklagelserna om massförstörelsevapen som riktades mot Irak inför USA:s och Storbritanniens invasion, som sedan visade sig vara falska.

Under förra helgen förekom uppgifter om att Kina och Ryssland i FN:s säkerhetsråd motsatt sig en inspektion, något som inte stämde. Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, menar att de dock haft svårt att enas.

– Vi ska i sanningens namn erkänna att den här inspektionen har Kina och Ryssland inte gått emot, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

De av Syrien inbjudna FN-inspektörer, som fanns på plats för att utreda tidigare påstådda kemiska attacker, har sedan i måndags tillträde till Ghouta men rapporterades redan första dagen ha blivit beskjutna av krypskyttar i buffertzonen mellan regeringskontrollerade och rebellkontrollerade områden.

FN-inspektörernas uppdrag är dock bara att utreda huruvida kemiska vapen har använts, inte vilka som är skyldiga. Därför lär anklagelserna mot regeringen fortsätta, oavsett inspektörernas slutsatser.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: