Massiva skogsbränder härjar runt Jerusalem. Ett 50-tal israeliska medborgare har skadats och tiotiusentals har evakuerats från sina hem.
Torka och klimatförändringar? Propalestinska aktivister som sätter eld på skogarna medvetet? Nej, mycket talar för att det istället är Israels egen koloniala skogspolitik som slår tillbaka mot dem själva.
I Israel finns knappast något som inte är en del av det koloniala projektet. Israels plantering av skog är inget undantag.
Jewish National Fund (JNF) var redan i början av 1900-talet ett viktigt verktyg för att förbereda den judiska staten. JNF samlade in pengar i Europa för att kunna köpa mark åt europeisk-judiska kolonisatörer.

Efter Israels grundande som kolonialstat 1948 började JNF köpa mark av den israeliska staten – mark som ofta var stulen från fördrivna palestinier. De palestinska byarna jämnades med marken, och där inte israeliska bosättningar byggdes upp planterades tallar, något som bland annat den brittisk-judiska författaren Susan Nathan och den amerikansk-judiske författaren Shaul Ephraim Cohen skrivit om.
Den brittiske journalisten Jonathan Cook beskriver i ett videoklipp hur tallarna tjänade flera syften. De dolde spåren av de israeliska krigsbrotten och gjorde det också med tiden omöjligt för palestinier att flytta tillbaka.
De israeliska kolonialisterna högg ner olivträd och andra träd och buskar som palestinier odlat i århundraden. Istället planterades en icke-inhemsk tallart, som mer påminde de europeiska kolonisatörerna om deras hemtrakter i Europa.
Men tallarna var, precis som de europeiska kolonisatörerna, ett främmande inslag i det palestinska landskapet. De var inte anpassade för den torra och brandfarliga terrängen, till skillnad från till exempel olivträd. Trädens barr försurade marken så att ingen annan växtlighet kunde klara sig där.

Med jämna mellanrum brinner därför tallskogarna, trots att israeliska myndigheter försökt att glesa ur dem för att minska brandrisken. Detta är idag ett erkänt problem i Israel, och har debatterats vid tidigare skogsbränder, till exempel i den israeliska tidningen Haaretz.
Den israeliska regeringen – som nyligen genomfört nedskärningar inom brandförsvaret motsvarande 600 miljoner kronor – har försökt skylla på antingen den israeliska vänstern eller på ”araber” – de israeliska kolonisatörerna vägrar som bekant att erkänna existensen av palestinier. Israels brandförsvar har dementerat alla påståenden om att bränderna skulle ha varit medvetet anlagda, utan menar istället att de orsakats av israeliska campare.
Sedan några dagar tillbaka är skogsbränderna utanför Jerusalem under kontroll, talande nog tack vare massivt stöd från europeiska länder som Storbritannien, Frankrike och Sverige – som samtidigt stoppat allt bistånd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar Unrwa. Men så länge främmande kolonisatörer härjar i det land som egentligen heter Palestina, lär bränderna fortsätta att blossa upp.