Svenska Riksidrottsförbundet (RF) ansluter sig till andra övergripande organisationer som Fifa, IOC och World Athletics som istället för att ta öppen ställning mot Israels folkmord och apartheidpolitik, begraver frågan i utredningar.
När Riksidrottsmötet (RIM) i Göteborg på söndagen röstade om en idrottsbojkott av Israel, gick mötet emot motionen från Proletären FF.
– Det var väl inte oväntat, säger PFF:s Jonathan Fahlén som föredrog motionen på mötet. Det här var ändå en början, vi kommer att fortsätta att mobilisera nedifrån; de som sitter på det där mötet är inte de vi träffar ute i idrottsrörelsen.
Från talarstolen fick PFF-motionen stöd av Bouleförbundets Herman Thorell och Klätterförbundets Louise Blomberg:
– Det finns viktiga beslut att ta här, och det är bråttom. Vi ser en stor risk i att Riksidrottsstyrelsens förslag att först genomföra en översyn av frågan kommer att ta för lång tid: då finns det inget Gaza kvar längre. Vi vet att FN och olika människorättsorganisationer definierar det som händer som folkmord, sade Louise Blomberg när hon för sitt förbund yrkade bifall till PFF:s motion.
Två röster talade emot motionen: flygsportförbundets Tina Acketoft, tillika liberal politiker, och bordtennisens Kristina Alvendal, tillilka moderat politiker. PFF:s motion röstades också ner; mötet antog förslaget att RF nu ska genomföra en översyn av sitt regelverk för att, som det heter, kunna anpassa det till oförutsedda händelser (som folkmordet i Gaza) samt Acketofts tilläggsförslag att RF ska följa utvecklingen, och ”om läget förändras så att det kan anses att RF:s internationella riktlinjer för en bojkott uppfylls, sammankalla specialförbunden till samråd. Detta i avvaktan på en eventuell revidering av de internationella riktlinjerna”.
När Jonathan Fahlén, som stod bakom motionen men inte var ombud på stämman, begärde votering fick han nej av mötesordföranden Ylva Thörn, tidigare ordförande för Kommunal och S-märkt politiker: Thörn hävdade att Fahlén enligt stadgarna inte hade rätt att kräva votering.
Riksidrottsmötet är det större möte som omfattar både RF-stämman och SISU-stämman, vilket innebär att det är en gemensam samling för idrotten och SISU. Det är RIM som slår fast RF:s stadgar. Och nionde paragrafen i RF:s stadgar anger att ”Yttrande- och förslagsrätt vid RF-stämma tillkommer, förutom ombuden, RS ledamöter och RF:s högste tjänsteman samt motionär i fråga om egen motion”.
– Så vitt jag ser det, så var det ett stadgebrott. Man måste ju ha rätt att tala för sin egen motion, säger Jonathan Fahlén.
Som ändå kunde se något positivt i hur motionen om idrottsbojkott av Israel togs emot:
– Det var flera förbund som sade att de skulle rösta för, ändå ett steg åt rätt håll. Vi [PFF] har ju motionerat om det här flera gånger, och då har det inte ens varit någon diskussion; det har bara sopats bort. Inga andra förbund har gått upp och talat för motionen, så där märker vi helt klart en förändring.
– Men egentligen är det ju helt sjukt att man inte kan ta ett beslut om bojkott. Tina Acketofts tilläggsyrkanden gick ju ut på att man ska avvakta och se om situationen i Gaza blir värre… hur mycket värre tycker hon att det måste bli? Hur många fler kvinnor och barn måste dö innan hon tycker att det är nog?