Tidigare i år lanserades Proletärens app, som gav läsarna ett nytt och smidigt sätt att ta del av tidningen på. Nu går Proletären vidare med sin digitala satsning och lanserar en helt ny NFT-tjänst.
– Det känns som ett naturligt nästa steg, säger Proletärens redaktionssekreterare Alexandra Nätteldal Nylund.
NFT står för Non-Fungible Token. Något som är ”fungibelt” kan ersättas med något annat som betyder detsamma – som om man skulle byta en hundralapp mot en annan hundralapp. Icke-fungibel betyder att den är helt unik – som en engångspressning av en vinylskiva. Det finns bara en enda. Skillnaden är att en NFT är digital.
Proletärens NFT:er kommer att bestå av helt unik kryptokonst i form av digitala pixelart-bilder av tidningen, som köparna kommer att äga rättigheterna till.

Proletären har tagit hjälp av kryptoteknik-experten Pyrra Midspel, som fått dussintals företag och privatpersoner att investera i NFT:er. Dessa har i sin tur fått ytterligare hundratals att investera i NFT:er. Hon förklarar fördelarna.
– Tänk dig en helt unik digital bild. Och så kan alla se att det är du som äger bilden. Hur häftigt är inte det! säger Pyrra Midspel entusiastiskt.

Okej, men kan inte andra typ bara högerklicka och spara bilden?
– Nej. Eller jo. Men det är inte samma sak som att äga rättigheterna till den.
Vad ska man med NFT:erna till?
– Allt möjligt. Det är du som äger rättigheterna till dem. Du kan göra vad du vill!
Som till exempel?
– Du kan ha kvar den, ge bort den, byta den mot en annan NFT… ja, allt möjligt!
Proletärens första NFT – en digitaliserad bild av förstasidan från Proletären nr 1, 1970, kommer ha ett utropspris på 799 kronor. En hel del för en pixelbild, kan tyckas.
– Men då får man tänka att en del NFT:er, som världens första tweet eller ett basketkort på LeBron James, gått för flera miljoner, säger Pyrra Midspel. Det visar hur seriös den här näringsgrenen är.