Hoppa till huvudinnehåll

Proletären avslöjar: 2 miljoner på konsulter – med uppdrag att slakta vården i Västernorrland

När ledningen för Region Västernorrland fick ett sparbesked från politikerna valde man att anlita ett företag vid namn Ledningsbolaget i Skandinavien AB. Nu kan Proletären avslöja att det privata företaget fått närmare 2 miljoner kronor av skattebetalarna i regionen.

Region Västernorrland ska spara in närmare en halv miljard. Samtidigt läggs miljoner på konsulter.
Erling Bronsberg

När den politiska majoriteten i Region Västernorrland (S+M+L) beslutade om nedskärningar inom vården på upp emot 500 miljoner kronor tillsattes en så kallad styrningsgrupp. Denna grupp, bestående av chefer inom specialistvården samt två externa konsulter, fick i uppdrag att hitta besparingar på 350 miljoner kronor i vården inom regionen.

Konsultuppdraget gick till Ledningsbolaget i Skandinavien AB, där Markus Castegren från Mälarsjukhuset och Johan Palmert från Karolinska institutet utgjorde det privata företagets representanter.

Nu kan Proletären avslöja att den sammanlagda kostnaden som Region Västernorrland betalat för dessa konsulttjänster är 1,9 miljoner kronor.

– Man kastar bort skattepengar, säger Nils-Gunnar Molin som är drivande i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus och som överklagat majoritetens beslut till Förvaltningsrätten.

– Man anlitade Ledningsbolaget som en slags bulldozer för att trycka fram beslutet. Rimligen borde regionen själv, med alla högavlönade chefer, kunnat ta dessa beslut. Det är väldigt underligt.

Nils-Gunnar Molin menar också att regionen anlitade konsulter för att fly undan ansvaret.

– Politiker smiter ofta undan och skyller på tjänstemännen, och tjänstemännen kan nu lägga över ansvaret på konsulter. Det är slöseri med pengar.

Ledningsbolaget i Skandinavien AB hade förra året en omsättning på 12 miljoner kronor. Företaget ägs av Fenix Progress AB och dess styrelseordförande, Kenth Ericson, ägnar sig åt affärsverksamheter som sträcker sig långt bortom vård och omsorg.

Bland annat är han drivande i ett företag som hyr ut bandgrävare, hjulgrävare och hjullastare. Ett annat företag utvecklar kassasystem för restauranger.