Hoppa till huvudinnehåll

21 kvinnor: De här frågorna vill vi lyfta på Internationella kvinnodagen

Proletären frågar 21 kvinnor vilken fråga de vill lyfta på Internationella kvinnodagen 8 mars.

Montage: Proletären

VILKEN FRÅGA VILL DU LYFTA PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN?

 

LOVIS MYRHILL Servitris

– Mäns våld mot kvinnor, speciellt under den karantän som varit. Det har ju ökat och det är viktigt att belysa och ta upp det. Som privat person kan man ju inte göra mycket men samhället i stort behöver gå in och se till att information och kunskap sprids. 

 

ANN-SOFI PETTERSSON Pensionerad sjuksköterska

– Just nu tänker jag mycket på att jag vill ha fred. Här i Sverige har vi ju haft fred länge, så jag vill inte gå med i Nato.

– Jag tycker inte vi ska sälja vapen och jag vill inte stödja något krig över huvud taget. Ingen kommer att vinna ett krig som utkämpas med vapen, alla medmänniskor är förlorare. 

Privat
Linda Andersson

LINDA ANDERSSON Sjuksköterska

– Att kvinnor tas på allvar. Varför lyssnar ingen på kvinnans åsikter och tankar? Just därför, för det är en kvinnas röst. 

– I sammanhang där en kvinna vill uttrycka sin syn på saker bland en grupp av män har jag flera gånger varit med om att ingen egentligen lyssnar. Vidare har det krävts en mans röst för att tysta ner och låta kvinnan få ordet, trots ett flertal försök av kvinnan själv att överrösta. Varför krävs det en man för att få andra män att lyssna?

 

JANETT MENDOZA Handläggare, Statens Servicecenter

– Kvinnor i världen lever under många orättvisor därför lyfter vi många frågor den 8 mars för att få ett rättvisare samhälle. 

– Vad gäller arbete vill vi bli behandlade med lika lön. Det kan inte vara så att kvinnor tjänar mindre på samma arbete som män utför, vi får mindre betalt på grund av vår status som kvinnor.

– Att ha lika lön som män leder till ett mer jämställt samhälle i olika aspekter såsom barnomsorg, pension och så vidare. Inga fler löneskillnader mellan män och kvinnor.

Proletären
Alexandra Pascalidou

 

ALEXANDRA PASCALIDOU Författare, journalist, dramatiker och programledare

– Jag vill lyfta dem vars ryggar böjts av bördorna av att bära samhället på sina sköra axlar. De som inte kan räta ut sina kroppar för att de knappt har råd med span och semestrar. De ensamstående arbetarmammorna. Som min mamma. Som alltid kämpat. Och aldrig fått något gratis. Just i år vill jag också lyfta förortsmammorna som har förlorat barn och som står ensamma i sin sorg. Mammorna som får betala det högsta priset för samhället vi har skapat. 

 

TILDA ALBERTSSON Studerande

– Vet inte om det är den viktigaste men jag tycker det ställs orimliga krav på kvinnor som i princip är omöjliga att uppnå. Till exempel förväntas kvinnor ta hand om sitt utseende, genom att raka sig, ta hand om sitt mående och sin karriär samtidigt som de förväntas ta hand om alla i sin omgivning. En frånvarande kvinna är värre än en frånvarande man.

 

Artur Szandrowski
Birgitta Sevefjord

 

BIRGITTA SEVEFJORD Pensionär, ordförande i Tantpatrullen

– Äldre kvinnors rätt att leva ett självständigt liv genom att få en pension man kan leva på. 

Privat
Meis Jalil

MEIS JALIL Sjuksköterska, hemsjukvården

– Frågan om förlossningsvården tycker jag är viktig. Den lider av bristande resurser, barnmorskor som inte hinner göra sitt jobb, många uppsägningar på grund av bristande arbetsvillkor. Och så ser man ju en ökning av snitt och värkstimulerande dropp som påskyndar förlossningen. Det är mer som en ”bebisfabrik” nu. Många födande kvinnor känner sig otrygga. Det är ovärdigt i ett så rikt land som Sverige. 

Det här påverkar inte bara kvinnor

EMILIA WIKLUND Kock på förskola

– Den absolut viktigaste frågan för mig är att alla kvinnor ska ha bestämmanderätt över sin egen kropp. Att alla kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel och abort. Varje år dör 350 000 kvinnor av graviditet, födsel eller illegala aborter.

 

Privat
Isabelle Lundberg: ”Trakasserier på jobbet gör att kvinnor inte stannar kvar i byggbranschen.”

ISABELLE LUNDBERG Plattsättare

– Jag skulle säga den psykosociala arbetsmiljön och machokulturen. Trakasserier på jobbet gör att kvinnor inte stannar kvar i byggbranschen.

– Det här är ett problem som börjar redan på gymnasiet och som inte bara påverkar kvinnor. Alla har ett ansvar för att få bort denna kultur. Arbetsgivarna har lagar de måste förhålla sig till  och Byggnads måste titta på sin egen organisation och jobba med problemen.

Privat
Elene Hjelm

ELENE HJELM Undersköterska, hemtjänsten

– För det första, mäns våld mot kvinnor. Kvinnor mördas och det är ofta så brutalt. Jag skulle vilja se fler poliser och kanske lagändringar så att man kommer åt fler.

– För det andra, jämställda löner. Jag jobbar som undersköterska i hemtjänsten. Det är få män där men ändå har en del av dem högre lön. Ofta har kvinnor lägre betalt i samma yrke, fast de har samma utbildning.

– Vi undersköterskor har slitit så hårt nu under pandemin och så har vi fått som mest 1500 kronor extra för att vi är ”duktiga”. Det kan ju nästan kvitta då. Det är som en kränkning.

Privat
Alexandra Hultin

ALEXANDRA HULTIN Fritidspedagog

– Det viktigaste är att lyfta fram arbetarklassens villkor. Det känns lite som att 8 mars idag har kommersialiserats och blivit en medial hype där medelklassens hejarop om girl power och identitetspolitik fått ett så stort utrymme i den politiska debatten att man glömmer, eller rent av skiter i, dem som behöver mest förbättringar, satsningar, lönehöjningar. Det vill säga kvinnor som varken har tid eller ork att gasta i media, utan måste slita arslet av sig på jobbet för att samhället ens ska gå runt.

 

MAJA ERICSSON Studerande

–  För mig handlar 8 mars om föreningen mellan klasskamp och kvinnokamp. Frågor jag tycker är extra viktiga att ta upp är mäns våld mot kvinnor samt ojämlikhet i arbetslivet.

– Det är sjukt att vi inte kommit längre.

August Eliasson
Kajsa Ekis Ekman

KAJSA EKIS EKMAN Journalist

– Jag vill lyfta situationen för förlossningsvården. Det finns många viktiga områden men det här är något som skulle vara enkelt att ordna upp bara det fanns politisk vilja. Men på grund av att det är kvinnor som föder och kvinnor som arbetar som barnmorskor så ser man oss som arbetshästar som bara ska lösa situationen själva genom att jobba hårdare. Allt välstånd i samhället bygger på produktion men produktionen bygger på reproduktionen. Finns det inte människor så finns det inget samhälle alls. När vi vuxna föddes fick vi stanna 1-2 veckor på BB med våra mammor. Idag får vi knappt komma in dit för att föda. Våra barn kommer till världen under en enorm stress och stora risker, som faktiskt inte behövs. Inga barn eller mammors liv ska riskeras för att någon har velat spara pengar eller för att pengarna gått till en konsult istället. 

 

Privat
Nathalie Heidarian Fäldtman

NATHALIE HEIDARIAN FÄLDTMAN Stödassistent

– Mäns våld mot kvinnor. Det behövs hårdare straff och större samhälleligt ansvar för att skydda våldsutsatta kvinnor.

 

MOA ELIASSON Spårvagnsförare

– Många kvinnor behöver gå ner på deltid för att få vardagen att gå ihop, och det påverkar ju både lönen och den framtida pensionen. 6 timmars arbetsdag, med bibehållen lön såklart, är därför en jätteviktig fråga.

 

Privat
Inez Kilner

INEZ KILNER Högstadieelev, ÅK7

– Jag tycker att alla kvinnor, i alla länder, ska ha samma rättigheter som män. Alla borde få gå i skolan och lära sig saker. Egentligen borde ju alla dagar vara kvinnodagar – inte bara en. Men nu är det ju inte  så

– då är det bra att vi i alla fall tänker särskilt på det på internationella kvinnodagen. Jag gjorde den här tavlan med kvinnosymbolen i träslöjden för att vi ska uppmärksamma den här dagen. Mamma och jag brukar få en present av pappa den 8:e mars. Förra året fick vi ett halsband med kvinnosymbolen.

 

IDA WAHLGREN STUXBERG Lärare

– Jag vill lyfta frågan om våld i nära relationer. En av pandemins effekter har varit en ökning av våld i hemmiljö. Nu har jag höga förväntningar på regeringens nya nationella strategi och dess genomförande.

Proletären
Matilda Storbacka

MATILDA STORBACKA Förskollärare

– Hela den offentliga sektorn håller på att monteras ner och vi kan inte längre lita på barnomsorgen, föräldrar kan inte längre lita på den. Det är förjävligt och det drabbar alla. 

– Det är alldeles för stora barngrupper, barnen ska lära sig viss kunskap men vi kan knappt garantera deras säkerhet.

Proletären
Amineh Kakabaveh

AMINEH KAKABAVEH

Oberoende socialistisk riksdagsledamot

– Jag vill lyfta fram kvinnornas situation i flyktinlägren i världen, i Rojava, Ukraina, Etiopien, Jemen, och andra länder. Kvinnor får betala med sina liv i krigen, och kvinnor är de som skaffar mat och tar hand om barnen. Man får aldrig glömma krigets kvinnliga ansikten.

– Sedan kan man inte blunda för könsapartheiden i Iran, men också i Saudiarabien eller i talibanernas Afghanistan. Det måste man prata om på 8 mars.

 

JESSICA ABONY Personlig assistent

– Jag kommer att tänka på typ…kvinnor i ”orten” eller ”utsatta områden”, som är utlandsfödda eller har utlandsfödda föräldrar, att det är viktigt att dom får plats att höras, särskilt när det handlar om hederskultur och så vidare. Det blir lätt att vi pratar OM dem, och inte med dem. Det blir lätt att de inte får höras så mycket som de borde få. 

– Jag tror det har blivit lite bättre med det den senaste tiden, men tycker ändå det är viktigt att lyfta, att fortsätta jobba för att det ska bli bättre på den fronten.