84 procent röstade ja – hamnarbetarna kan strejka för kollektivavtal
84 procent i Hamnarbetarförbundets medlemsomröstning sa ja till att ge förbundsstyrelsen mandat att varsla om konflikt för att uppnå ett kollektivavtal.
Medlemsomröstningen om konfliktåtgärder resulterade i ett överväldigande ja till förbundskonferensens förslag. 84 procent röstade för att ge förbundsstyrelsen mandat att varsla om konfliktåtgärder för att uppnå ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsköparna i Sveriges Hamnar.
– Det här var det vi hoppades på, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér till Proletären.
– Det känns tryggt att ha ett tydligt mandat att varsla om stridsåtgärder om det behövs. För man kan ju inte säga annat än att det här är ett tydligt mandat.
Medlemsomröstningen beslutades om på fackets förbundskonferens den 12 oktober, och förslaget som medlemmarna tog ställning till var att ”förbundsstyrelsen ska omedelbart ges mandat att varsla om samt verkställa stridsåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och dess medlemsföretag. Sådana stridsåtgärder ska syfta till att utöva påtryckningar på arbetsgivarna för att få till stånd ett rikstäckande kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet som fullvärdig avtalspart”.
Beslutet om omröstningen togs i ljuset av att Sveriges Hamnar i förhandlingar i slutet av september vägrat teckna ett kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet. Arbetsköparna menade istället att Hamnarbetarförbundet skulle teckna ett hängavtal på Transports befintliga avtal.
Nya förhandlingar hölls på Hamnarbetarförbundets initiativ den 1 november. Erik Helgeson, som var en av Hamnarbetarförbundets representanter vid förhandlingarna, beskrev i ett videoklipp på Hamnarbetarförbundets Facebooksida förhandlingarna som ”mer konstruktiva än tidigare”. Men han spekulerade också i att Sveriges Hamnars mer tillmötesgående attityd kunde vara en förhalningstaktik.
– Det visar väl sig i de fortsatta förhandlingarna den 19 november, säger Eskil Rönér.
– Vi hoppas att förhandlingarna ska vara konstruktiva och syfta framåt, så att vi löser den här situationen. Vi vill ha ett centralt avtal som kan leda fram till lokal delaktighet, att vi får till ett avtalsförhållande som gör att vi kan fortsätta arbeta som tidigare.
Omröstningen, som avslutades i onsdags, beslutade alltså inte om någon specifik stridsåtgärd, utan gav endast förbundsstyrelsen mandat att varsla om konflikt om det anses nödvändigt för att uppnå ett kollektivavtal.