Hoppa till huvudinnehåll

Airbnb används för bordellverksamhet

När gatuprostitutionen minskat kraftigt, använder kriminella sig istället av Airbnb och Blocket för bordellverksamhet.

Andrahandslägenheter utnyttjas av kriminella som bedriver bordellverksamhet. Ett växande problem i många länder.
Anders Löwdin

Andrahandslägenheter utnyttjas av den organiserade prostitutionsverksamheten för att bedriva bordeller. Sedan gatuprostitutionen i Sverige i stort sett försvunnit och hotellen ökat sina kontroller mot misstänkt sexhandel, används bland annat sajter som Airbnb och Blocket av kriminella för bordellverksamhet.

– Lägenhetshotell främjar prostitution. Vem som helst kan hyra en lägenhet, och det är lätt att verka där i det fördolda, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, till Hem och Hyra.

Antalet anmälda sexköp har ökat kraftigt i Sverige, fram till sista augusti i år var anmälningarna i Stockholm uppe i 217, jämfört med 176 för hela 2019.

I våras avslöjades att tre lägenheter, som hyrts ut via Airbnb och Blocket, användes till prostitution, där ett 20-tal kvinnor, de flesta från Sydamerika, lockats till Sverige för att sälja sex. Hallicken greps och avtjänar nu ett 3,5 års fängelsestraff, innan dess hade han tjänat cirka 3 miljoner kronor på bordellverksamheten, skriver Hem och Hyra.

Tidigare i år greps moderaten Hans Forsberg, dåvarande kommunstyrelseordförande i Kungsbacka, för sexköp i en lägenhet som hyrdes via Airbnb, i Örgryte, Göteborg. 

Att Airbnb används för sexhandel är inget nytt, i flera storstäder runt om i världen har problemet uppmärksammats.