Alliansen i Göteborg vill sälja ut de kommunala gymmen
Högerstyret i Göteborg vill privatisera de kommunala gymmen men nu väcks kritiska röster på flera håll. Proletären har träffat Kjell Johansson som i flera år har tränat på det kommunala gymmet i Västra Frölunda.
– Det är för jävligt, det är bara helt sorgligt.
Det säger Kjell Johansson till Proletären om att alliansstyret i Göteborg vill sälja ut de kommunala gymmen. Han är en av flera flitiga besökare på det kommunala gymmet på Ruddalen i Västra Frölunda.
Kjell Johansson berättar att ett månadskort för seniorer kostar 190 kr och då ingår även tillgång till kommunens alla simhallar. Men han påpekar att det handlar om mycket mer än bara det ekonomiskt fördelaktiga. På Ruddalen samlas det tidigt varje morgon flera äldre för att träna och umgås – och den sociala aspekten är minst lika viktig som träningen.
– Pensionärerna mår bättre på alla sätt och vis, både kroppsligt och själsligt. Det är lika mycket socialt som ett gym. Många skulle aldrig ha någon att tjöta med på de privata gymmen.
Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordförande, säger i en intervju med Göteborg Direkt att det inte finns någon anledning att ha subventionerade gym. Enligt honom är det endast en förlustaffär för staden och privatiseringen väntas spara in 19 miljoner kronor.
Men Kjell Johansson menar att staden istället borde värna om att så många pensionärer besöker de kommunala gymmen. Han menar att de hälsomässiga fördelarna med att många äldre tränar även är ekonomiskt fördelaktiga eftersom det minskar belastningen på sjukvården.
– Detta handlar bara om att skyffla över pengar till de privata aktörerna.
I Göteborg finns det tolv kommunala motionscentraler. Gymmen ligger oftast i anslutning till naturen med närhet till utomhusgym och löpslingor. Efter träningen och bastun är caféerna som finns på plats populära att förlänga besöket med.
I början av pandemin när de kommunala gymmen höll stängt testade Kjell Johansson att träna på ett av de privata gymmen i närheten.
– Jag kan säga att pensionärerna som går på Ruddalen skulle inte sätta sin fot där. Det var ingen ordning och det var endast personal två kvällar i veckan. Torkpapper för att spreja och torka av maskinerna tog slut så jag fick fylla på sprayflaskorna själv.
Kjell Johansson håller kontinuiteten bland personalen i Ruddalen högt och är enligt honom en viktig faktor för den sociala samvaron.
– För många här handlar det även om en kollektivistisk grundtanke, man ska träna på det kommunala gymmet.
Det har nu startats en namninsamling mot utförsäljningen, klicka här för att skriva under.