Hoppa till huvudinnehåll

AMF investerar 240 miljoner i Budbee

Svenska Budbee håvar in ytterligare 525 miljoner kronor i investeringar. Pensionsjätten AMF, som till hälften ägs av LO, står för totalt 240 miljoner kronor av investeringen.

Budbee har få anställda, deras bud anställs via andra företag och underleverantörer. Något som, enligt facket, försvårar kontroll av löner och arbetsförhållanden då företaget inte kräver att underleverantörerna har kollektivavtal.
Pressbild Budbee Montage: Proletären

AMF Pension – som till 50 procent ägs av LO – investerar 240 miljoner kronor i budföretaget Budbee. Enligt AMF är Budbee ”ett mycket intressant svenskt bolag med konkurrenskraftiga smarta lösningar inom en bransch med hög strukturell tillväxt”.

– Vi ser fram emot att vara en långsiktig och aktiv ägare i Budbee under deras fortsatta tillväxtsresa, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF. I AMF:s investeringsfilosofi kan man läsa att ”hållbarhet är en integrerad och naturlig del av investeringsprocessen”.

Med vad är då Budbee för företag? 

Budföretaget, som efter den senaste investeringsrundan värderas till 2,7 miljarder kronor, utför så kallade ”sista milen leveranser” vilket innebär att de levererar paket som i vanliga fall hade hamnat hos ett postombud direkt till kundens dörr, helt efter kundens önskemål.

Buden är inte anställda av Budbee utan som ”frilansare” som formellt sett är anställda av PaySalary, ett företag som hanterar anställningen av arbetare inom gigekonomin. Detta system innebär att buden bland annat saknar rätt till semester, sjukersättning och pension.

Vid sidan av frilansarna anlitar företaget även personal genom underentreprenörer i form av olika åkerier eller bemanningsföretag. Upplägget är inte unikt för Budbee utan snarare standard inom branschen och vid flera tillfällen har underentreprenörer till olika budfirmor ertappats med att utnyttja arbetskraft och bryta mot lagar och regler. Att kollektivavtal saknas är mer regel än undantag.

Patrik Ljunggren, ordförande för Svenska Transportarbetareförbundets avdelning i Göteborg och Västra Götaland, menar att företag som inte har kollektivavtal är att betrakta som oseriösa företag.

– Risken för att anställda blir lurade på pengar är stor. Om anställda skadas i arbetet är de inte garanterade försäkringar. Och dessutom bidrar oseriösa företag, som inte har kollektivavtal, till att konkurrensneutraliteten på arbetsmarknaden snedvrids. De oseriösa företagen konkurrerar således ut seriösa företag genom dåliga löner, farlig arbetsmiljö och skitvillkor för de anställda.

Via Budbees app kan kunder följa buden i realtid på en karta. I appen kan kunderna betygsätta buden, som uppmanas att vara artiga, positiva och göra leveransen till en ”minnesvärd upplevelse”.

Vad innebär Budbees upplägg och gigföretag för transportbranschen i stort?

– Gigföretag framställs som om det är något nytt och modernt utifrån att de anställda arbetar utifrån olika appar. Min uppfattning är att deras affärsidé snarare är föråldrad. Det är samma system som vi förr hade i hamnen. Förr stod arbetsgivarens hantlangare och pekade ut vilka daglönare som skulle få jobb för dagen. Idag är hantlangaren utbytt mot en app. De med svag ställning på arbetsmarknaden utnyttjas genom osäkra anställningskontrakt och skitlöner. Allt för att de som äger företaget ska kunna profitera så mycket de kan på dessa människors arbete.

– De som arbetar i dessa företag har det jävligt tufft, man vet inte från månad till månad om man kan betala sina räkningar, få mat på bordet eller kan betala hyra. Vi arbetar för att hjälpa dem att organisera sig, så att vi kan tvinga på arbetsgivaren ett kollektivavtal. Utan kollektivavtal så är lägsta lönen i Sverige noll kronor. Men det behövs även starkare lagstiftning gällande anställningsskydd och att myndigheter som arbetsmiljöverket, skatteverket och eko-brott får resurser att kontrollera dessa företag.

Bör AMF, som ägs till hälften av LO, investera pengar i företag som undergräver arbetares rättigheter och som bidrar till en otryggare arbetsmarknad?

Nej. AMF bör absolut inte investera i företag som inte har kollektivavtal, och som därmed inte garanterar att anställda får lön eller som inte garanterar att de anställda är försäkrade.

Jens Söderblom, presschef på AMF, menar att investeringen ändå är hållbar.

– För oss är det förstås viktigt med schyssta villkor och det är något vi jobbar med. Vi ser inte Budbee som ett regelrätt gigföretag och de kräver att deras underleverantörer garanterar samma, eller högre lön än kollektivavtalet.

Skulle det inte vara rimligare att kräva kollektivavtal av företag ni investerar i istället för ”schyssta villkor”, som kan tolkas lite hur som?

– Det kan finnas en poäng i att investera i företag för att kunna stötta och förändra, vi har en ambition att påverka i rätt riktning.