Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en gammal fransk koloni i gungning

Militärkuppen i Gabon är den senaste i raden i tidigare franska kolonier i Afrika.

Folk firar på gatorna i staden Akanda efter att president Ali Bongo störtats av militären.
EPA/STR/TT

Det var i onsdags som en grupp militärer tog makten i Gabon. Kuppen genomfördes i protest mot det officiella valresultatet, som visade att den franskstödde presidenten Ali Bongo ännu en gång vunnit valet.

Ali Bongo är son till den tidigare presidenten Omar Bongo som kom till makten i den oljerika centralafrikanska staten redan 1967. När Omar Bongo dog 2009 blev Ali Bongo president.

Både Omar och Ali Bongo var nära allierade med både den tidigare kolonialmakten Frankrike och med USA, men Ali Bongo har också vänt sig österut. Förra året var Ali Bongo på besök hos Joe Biden i Vita huset, och tidigare i år hos Xi Jinping i Folkets stora hall i Peking – nu befinner han sig i husarrest i sitt eget residens.

Ali Bongo uppmanade i en video från sin fångenskap till att ”föra oväsen” för hans frihet. Men, som al-Jazeera konstaterar, gick folk förvisso ut på huvudstadens gator och sjöng nationalsången – men i hyllning till kuppmakarna och firade att presidenten var störtad.

Den gamla kolonialherren Frankrike har fördömt kuppen, liksom bland annat Storbritannien och USA. EU:s utrikesminister Josep Borrell har uttryckt sig försiktigare, och inte velat likna kuppen med den i Niger för en månad sedan.

Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, har uppmanat till lugn och dialog mellan parterna, och en fredlig lösning på krisen.

Frankrike har omkring 400 soldater i Gabon för att skydda de franska intressena i gruv- och oljeindustrin. Över 80 franska bolag har verksamhet i landet som är världens näst största producent av mangan, som används i tillverkningen av elbilar. 

Gabons största handelspartner är dock Kina, som både köper olja av Gabon och samtidigt har investerat i en grön omställning av den oljeberoende ekonomin. Gabon är också en del av det kinesiska jätteprojektet BRI, den nya sidenvägen. 

Trots Gabons stora oljefyndigheter är befolkningen fattig och arbetslösheten hög, samtidigt som presidentfamiljen berikat sig. För 15 år sedan upptäckte fransk polis i en korruptionsundersökning att Bongofamiljen ägde 39 fastigheter och hade 70 bankkonton i Frankrike. 

Ali Bongo ska bland annat också ha importerat konstgjord snö till julfirande i presidentpalatset i huvudstaden Libreville – som ligger nästan exakt på ekvatorn och har en medeltemperatur runt 26 grader.

X/AfricaFactsZone
En snöig jul vid ekvatorn.

Militärkuppen är bara den senaste i raden i tidigare franska kolonier. Den 26 juli tog en grupp militärer i Nigers presidentgarde makten genom att avsätta den fransklojale president Mohamed Bazoum, efter att kupper genomförts de senaste åren i Mali, Burkina Faso, Guinea och Tchad.

– Det här är en typ av kupp som man måste stödja, som sätter stopp för våldtäkten av en nation, säger den Gabonfödde men New York-baserade författaren Daniel Mengara till Democracy Now om vad som nu hänt i hans hemland.

I samma program menar den franske journalisten Thomas Deltombe att de forna koloniernas självständighet från Frankrike aldrig fullbordats utan följts av ett nykolonialt förhållande.

– Jag tror att vi kanske ser en andra självständighetsprocess, en ny avkoloniseringsprocess, säger Thomas Deltombe, redaktör för boken L'empire qui ne veut pas mourir – Une histoire de la Françafrique (Imperiet som vägrade dö – En historia om Françafrique).

Militärjuntan i Gabon har utsett general Oligui Nguema till landets interimsledare.