Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunstyrelseledamot (K)

Krönika: Är Kommunistiska Partiet en del av flumvänstern?

Kommunistiska Partiet blev i den lokala debatten i Lysekil anklagades för att tillhöra ”flumvänstern”. Stämmer det?


Det är inte bara Corona som härjar i samhället. I Lysekil har vi problem med tonåringar som drar runt i gäng och ställer till jävelskap, snattar, rånar och vandaliserar. Det är ingen normal ”pubertal” problematik och att merparten är invandare/flyktingungdomar är inget att sticka under stol med. 

Integration i ett samhälle där klassklyftor är en fundamental beståndsdel är ingen enkel fråga. Men vilken sida av denna klyfta många invandrarungdomar riskerar att hamna är dess då enklare att begripa. 

Detta inte sagt som ett ”relativiserande” av problematiken och absolut inte som förmildrande omständighet. Men konkret analys av konkreta förhållanden måste även gälla lokal arbetarpolitik, om det skall bli verkstad och inte bara tyckande och gnäll.

Vi anser att det som är kriminellt måste beivras. Det är polisen uppgift. Det som är socialt oacceptabelt måste åtgärdas med närkontakt med ungdomarna i fråga och deras familjer.  

Denna vår uppfattning redogjorde jag för i pressen. En upprörd Bengt Larsson från Smögen hörde av sig – med en argumentering som jag kände igen från många håll:  

”Ni i flumvänstern – K, V, MP och C – vill ju ha fri invandring med vidöppna gränser”, inledde han sin debattartikel och jag svarade honom helt vänligt:

”Nej Bengt, vi i K är inte för fri invandring. Vi är heller inte för EU:s fria rörlighet, det vill säga rätten att gränslöst utnyttja fattigdom och hög arbetslöshet också i andra länder. Ett svineri som innebär lönedumpning, slavlöner och vidgade klassklyftor.

Men ´utan klassklyftor´, skriver du, ’Då har ju inte dess innevånare någon motivation att med hårt arbete ge sig och sin familj ett bättre liv’. Ja, så tycker du. Köp och sälj varan arbetskraft! Där avhumaniserar du en hel klass.

Visst, den importerade arbetaren säljer sig ´med hårt arbete´, billigare än den inhemska med tillkämpade reglerade arbetsvillkor, men till ett högt socialt pris för sig och sin familj. Den delen av invandringen, den lönedumpande, tycks du inte ha problem med? Den kan ju ge billigare jordgubbar till grädden. Men EU:s öppna gränser innebär inte bara billig arbetskraft, den innebär också fri rörlighet för ännu grövre kriminalitet.

Den utan tvekan misslyckade flyktingpolitiken är naturligtvis mer komplicerad än arbetskraftsimporten som bara är klassisk råkapitalism. Den diskussionen kan vi ta en annan gång. Men som sagt, vi är inte för fri invandring men vi är definitivt för en human flyktingpolitik och rätten att söka asyl.”

Frågorna migrationskommittén vägrar diskutera

Att Bengt från Smögen var anhängare av klassklyftor så inte arbetarklassen hamnade i koma och självdog det förstod jag. Men vad menade han med att ”K, V, MP och C tillhör flumvänstern.” Hade han missat kommateringen eller var det på allvar? 

Centerpartiet vill ju ha fri invandring för att bryta ner arbetarklassens vunna arbetsrättsliga segrar, men vänster? V och mp är nog ”bara” av ohejdad vana en del av det flyktingpolitiska ”stjärterum-etablissemanget”.