Sopkonflikten Arbetsgivaren ljög i Arbetsdomstolen
En inspelning av ett samtal mellan företrädare för sophämtarna i Stockholm och Hans Johansson från Biltrafikens Arbetsgivareförbund, ger sophämtarna rätt i den konflikt som just nu avgörs i Arbetsdomstolen.
Hans Johansson från Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) ljög under ed AD-ledamöterna rakt upp i ansiktet om vad som ledde fram till den konflikt som BA nu vill att arbetarna ska fällas för, med kraftiga böter som följd. I själva verket hade arbetarna då de facto redan fått sparken från sophämtningsföretaget Reno Norden.
– Det här visar att vi haft rätt hela tiden, säger sophämtaren Anders Schultz till Proletären. Jag var själv inte med i samtalet med Johansson, men de som var därinne kom ut och berättade vad som hänt. Det går inte att misstolka; vi hade fått sparken.
Det var den 5 juli som arbetarna vägrade utföra den nyckelinventering som inte ingick i deras avtalsenliga arbetsuppgifter och som skulle avsevärt förämrat arbetarnas läge i de kommande löneförhandlingar där Reno Norden ville sänka arbetarnas lön och samtidigt öka arbetsbördan. Förhandlingar pågick och Transports ombudsman var inblandad.
Den 6 juli meddelade Hans Johansson att arbetarna skulle få sparken och att avskedsprocessen redan var inledd. I AD ljög Johansson öppet och hävade att något snack om avskedanden aldrig förekommit. Bloggaren Frances Tuuloskorpi har nu offentliggjort inspelningen som visar att arbetarna hela tiden haft rätt om anledningen till konflikten.
Ur inspelningen:
Arbetare: Blir det uppsägningar?
Johansson: Uppsägningar? Det blir avsked.
Arbetare: Och det spelar ingen roll om vi går och arbetar, avskedet kommer ändå?
Johansson: Ja.
Arbetarna frågar då om de ska tömma sina skåp och hämta sina privata saker ur sopbilarna. Något som enligt företaget och BA alltså är den olovliga stridsåtgärd som nu avhandlas i AD. Inspelningen visar klart att arbetarna ville jobba med sina arbetsuppgifter, men att de vägrade utföra nyckelinventeringen.
Arbetare: Vi vill arbeta.
Arbetare: Vi vägrar att arbeta med dom här nyckelgrejerna… det är inte att vi vägrar att arbeta, alltså. Säg inte en sak när det är nåt annat.
Johansson: Ni utför inte det arbete som ni ska. Ni har ställt bilarna, ni kör inte iväg, ni arbetar inte.
Arbetare: Nej, inte under dessa förutsättningar.
Ombudsmannen borde ha ställt sig på bordet och skrikit redan där.
Anders Schultz tycker att det inspelningen visar borde ha framgått tydligare i AD och att Transport, som företrädde arbetarsidan i AD, borde varit klarare med vad som hänt: det går inte att strejka om man redan blivit avskedad.
– Det borde kommit upp bättre i förhandlingen, säger Anders Schultz. Deras ombudsman var ju med när det här samtalet utspelades och han borde ju ha ställt sig på bordet och skrikit ut redan där.