Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslöshet och lönedumpning göder rasism i Sydafrika

De senaste veckorna har upplopp och attacker riktade mot utlänningar åter blossat upp i Sydafrika. Motsättningar mellan olika grupper i Sydafrika har ökat i takt med att arbetsgivare allt mer använder sig av utländsk arbetskraft.


Fem personer har dödats efter protester och kravaller riktade mot utlänningar i Sydafrika. Upploppen är de senaste i raden av våldsamma motsättningar mellan fattiga sydafrikaner på ena sidan och utländska arbetare och affärsinnehavare, på den andra.

De senaste upploppen bröt ut den 1 september efter att en taxiförare mördats när han försökt stoppa drogförsäljare. Dagen efter uppmanade flera organisationer och grupper på sociala medier till protester mot de sociala problem som man menar beror på invandringen. Protesterna urartade till plundringar och attacker mot utländska arbetare och affärsinnehavare i flera förorter till Johannesburg.

”Nu får det vara nog, med drogförsäljning, stölder och att jobben tas av utlänningar”, skriver en av organisationerna, Sisonke People’s Forum, i en pamflett som cirkulerat på sociala medier. Pamfletten avslutas med ”Sydafrika åt sydafrikanerna”.

Ledaren för Sisonke People’s Forum, Zweli Ndaba, säger i en intervju med New Frame att det inte var meningen att protesterna skulle vara främlingsfientliga.

– När politikerna säger att vi ska leva i harmoni med varandra, vad är det då för harmoni de pratar om? [...] Politikerna vet att deras barn klarar sig, de lever ju i Europa och tack vare dem får de en massa pengar i slutet av varje månad. [...] Vi visar dem våra skolor. Problemet är inte våra barn, problemet är drogerna och de här utlänningarna som tar in droger i vårt land.

En av organisationerna som deltagit i protesterna är ATDF, All Truck Drivers Foundation, som också ska ha uppmanat till strejk mot utländska lastbilschaufförer i landet. I en intervju med AFP tar dock ordföranden för ATDF, Zipho Zungu, avstånd från protesterna samtidigt som han visar förståelse för frustrationen.

– Sydafrikas folk är hungriga, de sitter hemma medan företag anställer utlänningar [...] för att de är billig arbetskraft. Vi är hungriga och arga.

I våras organiserade ATDF protester mot utländska lastbilschaufförer och mot att regeringen enbart bjudit in transportbolagen, och inte förarnas organisationer, för att diskutera frågan. Bolagen hävdar att de utländska förarna finns i landet legalt och har avtalsenliga löner men ATDF menar att jobben i första hand borde gå till arbetslösa sydafrikanska chaufförer.

Ilskan mot de utländska chaufförerna har också lett till rasistiska attacker. Det senaste året har över 200 dödats i attacker med både rasistiska och kriminella motiv.

Polisminister Bheki Cele har sagt att det är kriminella som ligger bakom upploppen och plundringar, men tidningen Daily Maverick har visat att attackerna också riktats främst mot utlänningar. Andra menar att upploppen är ett allmänt uttryck för social frustration och att även invandrare deltagit i kravallerna.

Många sydafrikaner är frustrerade över bostadsbrist, arbetslöshet och kriminalitet som trots befrielsen från apartheid finns kvar, och rent av har förvärrats. Arbetslösheten ligger på 29 procent och många fattiga lever i kåkstäder utanför storstäderna. Samtidigt har konkurrensen om jobb och bostäder ökat med den ökande invandringen de senaste åren.

Enligt olika uppskattningar befinner sig 2,8-4 miljoner utlandsfödda i Sydafrika. Flest kommer från Zimbabwe men också från andra delar av Afrika, som Nigeria och Somalia, liksom från asiatiska länder. Nigeria har nu börjat flyga hem medborgare som inte längre känner sig säkra i landet.

De växande motsättningarna mellan olika grupper har utnyttjats av populistiska politiker inom såväl ANC som högerpartiet Demokratisk Allians. Upplopp med rasistiska förtecken har också brutit ut med jämna mellanrum sedan 2008.

Sydafrikas kommunistparti, som ingår i ANC:s regeringsallians, fördömer demonstranternas ”kriminella handlingar” men kritiserar också staten för att den misslyckats med att bekämpa våldet och kriminaliteten i landet. Vänsterpopulistiska EFF fördömer också upploppen och attackerna, men antyder istället att regeringen ligger bakom kravallerna för att splittra afrikanska arbetare. Mindre vänstergrupper har också arrangerat motdemonstrationer i drabbade förorter under paroller som ”Arbetare i alla länder, förena er”.