Hoppa till huvudinnehåll

Assange nära utlämnas till USA

Förra veckan avslogs överklagan mot att Julian Assange ska utlämnas till USA, där han riskerar en fängelsedom på 175 år för att ha avslöjat USA:s krigsbrott.

Manifestation för Julian Assange i London 2022.
OWP

Journalisten och visselblåsaren Julian Assange är närmare en utlämning till USA än någonsin tidigare. Det varnar bland annat hans fru Stella Assange för, efter att domaren Jonathan Swift från Storbritanniens högsta domstol förra veckan avslagit försvarets överklagan mot USA:s begäran om utlämning.

Det var förra sommaren som dåvarande inrikesministern i Boris Johnsons regering, Priti Patel, undertecknade utlämningsbeslutet från april förra året. Ett år senare har domaren Swift avslagit samtliga åtta punkter för överklagan från Assanges advokater.

I USA riskerar Assange, som redan sitter häktad i det brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh sedan fyra år tillbaka, 175 års fängelse för spioneri. Det påstådda brottet består i att genom Wikileaks ha släppt hemligstämplade dokument som avslöjade amerikanska krigsbrott i Afghanistan och Irak. 

De senaste åren har det blivit allt tystare runt Assange i takt med att USA:s hetsjakt på honom trappats upp. Samtidigt har det svenska inordnandet under Nato inneburit att vi i Sverige fått en lag om så kallat utlandsspioneri, som gör det straffbart att publicera hemliga uppgifter som kan skada relationerna med allierade länder.

För drygt tio år sedan var det annorlunda. När Julian Assange var i Stockholm 2010 kallade han Sverige för ett asylland för jagade publicister som han själv, tack vare Sveriges starka pressfrihetslagar.

Då skulle Assange bli kolumnist på Aftonbladet. Dåvarande chefredaktören på samma tidning, Jan Helin, skulle hjälpa honom att få ett svenskt utgivningsbevis och bli ansvarig utgivare i Sverige.

Våldtäktsanklagelser och en polisutredning som först lades ner men öppnades på nytt – för att återigen läggas ner – kom som bekant emellan. När han hotades med att lämnas ut till Sverige och till det USA som allt ihärdigare jagade honom, tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012, där han kom att tillbringa sju år.

Efter att Ecuadors vänsterpresident Rafael Correa ersatts av Lenin Moreno lät Ecuador brittisk polis gå in på ambassaden och gripa Assange 2019. Sedan dess har engagemanget för Assange – och pressfriheten – varit pinsamt begränsat, medan Assange själv fått allt sämre hälsa där han suttit inspärrad i London.

En organisation som fortfarande stöder Assange är Reportar utan gränser. På organisationens hemsida uttalar sig den internationella kampanjchefen Rebecca Vincent:

– Det är absurt att en enskild domare kan utfärda ett tresidigt beslut som kan leda till att Julian Assange hamnar i fängelse för resten av sitt liv, vilket skulle skada förutsättningarna för journalistik runt om i världen. Den historiska betydelsen av vad som händer härnäst kan inte överskattas. 

– Det är dags att sätta stopp för denna jakt på Assange och skydda journalistiken och pressfriheten. Vår uppmaning till president Biden är nu mer angelägen än någonsin. Lägg ned dessa anklagelser, avsluta fallet mot Assange och släpp honom utan ytterligare dröjsmål, säger Rebecca Vincent på Reportrar utan gränser.

Även regeringen i Assanges hemland Australien har, efter att Anthony Albanese valdes till premiärminister för ett år sedan, börjat göra vissa klädsamma beklaganden gentemot sina allierade i militärpakten Aukus, det vill säga Storbritannien och USA.

Förra månaden var Albanese i London och framförde att ”nog är nog”, och att han är bekymrad över Assanges mentala hälsa. Det följde på att Australiens högsta diplomat i London besökt Assange i Belmarsh några veckor tidigare.

Julian Assanges bror, Gabriel Shipton, är inte imponerad av den australiska regeringens ansträngningar. 

– Vi har hört det här om att ”nog är nog” i mer än ett år. De klingar falskt nu, de här märkliga plattityderna från regeringen. Vad har åstadkommits? Inget har förändrats och den australiska regeringen skulle definitivt kunna göra mer, säger Gabriel Shipton till brittiska The Guardian.

Fidel Narvaez, som var Ecuadors konsul i London och blev vän med Assange under hans tid på ambassaden, säger till CNN att Storbritannien bestämt sig för att lämna ut Assange redan när han greps på ambassaden i april 2019. Sedan dess har försvaret handlat om rätten att bestrida utlämningen. En rätt som nu är begränsad till att två andra domare från samma domstol kan se över beslutet att avslå överklagan.

Stella Assange säger ändå till The Guardian att familjen inte övergett hoppet.

– Vi är fortsatt optimistiska att vi kommer att lyckas och att Julian inte blir utlämnad till USA där han kan komma att tillbringa resten av sitt liv i ett fängelse av högsta säkerhetsgraden, för att ha publicerat sann information som avslöjade krigsbrott begångna av USA regering.