Hoppa till huvudinnehåll

Avveckla inte Säfsgården!

Eero Mäkivierikko, mångårig ordförande i PRO-föreningen i Fredriksberg, stödjer Kommunisternas namninsamling för att återöppna Säfsgårdens äldreboende.

Eero Mäkivierikko (till vänster) med medlemmar ur Kommunistiska Partiet, som är ute och samlar namn för en återöppning av Säfsgården.
Kenth Andersson

En gång känt som Ludvika kommuns bästa äldreboenden håller Säfsgården nu sakta men säkert på att göras om och reduceras till ett seniorboende för bara åtta personer.

Proletären träffar Eero Mäkivierikko, mångårig ordförande i den lokala PRO-föreningen, när Kommunisterna samlar namn i Fredriksberg för att återupprätta och återskapa ortens äldreboende, Säfsgården.

– Det är en skandal och ett stort svek, säger han med lugn men också sorgsen stämma.

– Det här har varit säkerheten för oss, fortsätter han. Det blir ju nu inget kvar för de som behöver dygnet runt-vård.

Att han har sin bördighet i vårt östra grannland går inte att ta miste på. Han kom hit som 16-åring från Helsingfors. Första året höll han på bli tokig innan han blev kompis med lugnet och stillsamheten. 

Efter ett par år med jobb i skogen blev det pappersbruket. Sedan fjäderfabriken och tapetfabriken. Arbetsplatser som inte finns kvar längre och nu riskerar Säfsgården att gå samma öde till mötes.

– Vi har varit utan läkare sedan 2010. Vårdcentralen stängde 2015. Så snacket om vård på lika villkor stämmer verkligen inte, säger Eero Mäkivierikko.

Fakta

K:s motion

Kommunistiska Partiet har lämnat in en motion i Ludvika kommunfullmäktige som kräver:

”…att man återskapar demensplatserna på Säfsgården och att Säfsgården har status som särskilt boende.

[…]

Istället för att göra om platserna så hade naturligtvis det enda rimliga varit att öppna upp de platser som sedan tidigare varit i malpåse på Solgärdet och Granliden.”

Vidare kräver K:

”…att man som ett första steg åter öppnar någon enhet på Säfsgården för att på sikt åter fylla upp boendet till sin fulla kapacitet.”

För att understryka framtidens behov av en trygg omsorg och vård dygnet runt delar PRO varje år ut en blomkorg till dem som fyller 80, berättar Eero Mäkivierikko. I år var det 60 personer.

– Säfsgården har varit säkerheten för oss, den dag när vi inte längre kan bo kvar hemma. Det har varit normalt för oss här. Som det blir nu, utan dygnet runt-vård och demensplatser, riskerar man att inte kunna besöka sina anhöriga om man inte har tillgång till bil eftersom avstånden blir långa och bussförbindelserna är för dåliga.

– Jag vet flera av oss äldre som funderar på att flytta nu när tryggheten slagits undan för oss. Jag är en av dom. Min fru har dåligt hjärta också och vi tvingas åka flera dryga och kostsamma mil för att få hjälp. Säfsgården har ju varit på fallrepet länge. För två år sedan överklagade vi till förvaltningsrätten. Men vi fick inget gehör. Nu har vi inga penningar att fortsätta högre upp. 

– Framtidstron för oss här har ju länge plågats. Framtidstro kräver tydlighet och arbete. Det jäser idag överallt här i samhället, säger Ereo Mäkivierikko. Och det är ju sossarna som varit ansvariga, så förtroendet för dem lokalt är ju i botten.  

– Kommunen fick ju nyligen statsbidrag till äldrevården. Var har de pengarna tagit vägen? Vi har i alla fall inte märkt av dem här, fortsätter Eero Mäkivierikko.

Traditionellt sett har Socialdemokraterna haft stort stöd i Fredriksberg. Ereo Mäkivierikko tycker att alla bör tänka efter noga vilka de lägger sin röst på.

– Jag brukar påminna folk om att det går att dela på rösterna. Man behöver inte rösta lika kommunalt som till riksdagen.

Han tycker det är bra att Kommunistiska Partiet, med ett mandat i Ludvika kommun, nu driver frågan om att återöppna Säfsgården.

– Jag stödjer Kommunisternas krav fullt ut. Äldrevården är så viktig för oss här. Så riv upp beslutet, återinför demensplatserna och återupprätta Säfsgården till ett Säbo med dygnet runt-vård.