Hoppa till huvudinnehåll

Barfota med krav på regeländringar och skor

Yrkesgrupper som går mycket på jobbet får sällan rätt typ av skor från sin arbetsgivare. Istället är tanken att dessa ska köpas med egna pengar av arbetaren. Ellen Sukel jobbar som undersköterska i Kristianstad och kräver nu en regeländring i systemet för arbetskläder.

Att få gratis arbetsskor är tyvärr långt ifrån verklighet för många arbetare – främst inom kvinnodominerade yrken.
Piqsels/Fri anvädning/Privat

Som undersköterska inom äldreomsorgen kan ett arbetspass innebära en milslång vandring på avdelningen. Trots detta faktum finns det i dagsläget inte några generella krav på att de kommunala arbetsgivarna ska tillhandahålla vettiga och ergonomiska skor.

Ellen Sukel jobbar som undersköterska och är engagerad i gruppen Gå för skor som nu reser kravet om arbetsskor för en mängd olika yrken. Utöver sin anställning på ett äldreboende i Kristianstad är hon också engagerad i Kommunal Skåne.

– Oavsett om du tillhör Kommunal, Livs eller Handels så är detta en fråga om arbetsmiljö. Antalet sjukskrivningar hänger ihop med skorna vi går i. Dåliga skor leder till smärtor i rygg, fötter, höfter och knän. För att vi ska orka och hålla är arbetsskor något som arbetsgivaren ska bekosta, säger Ellen Sukel.

På vissa enskilda arbetsplatser har arbetsgivaren valt att bekosta personalens arbetsskor. Men det är långt ifrån alla arbetsgivare som ser detta som en självklarhet. Ellen Sukel använder begreppen ”nu- och sen-kostnader” för att beskriva arbetsgivarens syn på situationen.

– Detta bör egentligen inte vara en diskussionsfråga. Men arbetsgivarna har svårt att se till helheten. Detta handlar om att ha en frisk personal som orkar jobba ända fram till pensionen. När jag kommer hem vill jag inte känna myror i benen eller att det svider i trampdynorna.

Privat
På första maj gjorde Ellen Sukel en poäng med att marschera barfota för att uppmärksamma kravet om arbetsskor för olika yrkesgrupper.

Ett normalt arbetspass innebär över 10.000 steg för Ellen Sukel. Ett par vettiga arbetsskor som ska tåla dessa inomhusvandringar kostar allt mellan 500 och 2000 kronor beroende på kvalité och ergonomiska krav. För andra yrkesgrupper kan kostnaderna skena iväg ordentligt.

– Jag pratade med en förskollärare som tvingats lägga ut 5.000 kronor på skor under ett år. Dels behöver de rimliga inomhusskor, men det finns också krav på utomhuspedagogik inom verksamheten. Då krävs det också ett par skor som tål vatten.

– Vi måste samarbeta för att nå framgång. Kravet på arbetsskor kanske började inom Kommunal, men det har spridit sig till andra fack och till politiken.

Som det ser ut just nu är det bara så kallade skyddsskor som en arbetsgivare måste tillhandahålla en anställd. Detta innefattar allt mellan brandskyddsskor och skor med stålhätta. Ofta är dessa skyddskläder kopplade till traditionellt manliga yrken, vilket gör att frågan också handlar om jämställdhet, menar Ellen Sukel.

– Jag tror att det handlar om att kvinnor inte rest kravet om skor tidigare. Vi tiger oftast om smärtan eller då vi får utslitna knän. Vi ser det inte som en kamp. Grundtanken inom alla yrken borde vara densamma: skor är till för att skydda vår hälsa. Både kort- och långsiktigt.

Fakta

Fakta om arbetsskor

Vilka skor ska arbetsgivaren enligt lag ge dig på jobbet?

Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren tillhandahålla skyddsskor inom ramen för personlig skyddsutrustning. Inom denna kategori faller alla skor som är tänkta att skyddar bäraren mot en eller flera risker så som farliga ämnen eller vassa och tunga föremål. Dessa skor är så kallade CE-märkta och förmånsbeskattas inte.

Arbetsskor är skorna du jobbar i. De behöver inte vara skyddsskor per definitionen här ovan. Det är antingen du eller arbetsgivaren som betalar dessa skor. Regler kring inköp kan regleras via kollektivavtalen. Om du får ett par skor av en arbetsgivare, och du kan använda dem utanför jobbet, räknas de som en förmån och ska beskattas.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Sveriges 10 största kommuner sett till befolkning och vilka yrkesgrupper som erbjuds skor

  • Stockholm: Anläggningsarbetare, parkarbetare, skolvaktmästare
  • Göteborg: Anläggningsarbetare, parkarbetare, skolvaktmästare, hemtjänstanställda
  • Malmö: Anläggningsarbetare, parkarbetare
  • Uppsala: Anläggningsarbetare, parkarbetare, skolvaktmästare
  • Linköping: Anläggningsarbetare, parkarbetare
  • Örebro: Barnskötare, Anläggningsarbetare, parkarbetare, skolvaktmästare, hemtjänstanställda, anställda på LSS-boenden, anställda på äldreboenden
  • Västerås: Anläggningsarbetare, parkarbetare
  • Helsingborg: Ingen information
  • Norrköping: Anläggningsarbetare, parkarbetare
  • Jönköping: Anläggningsarbetare, parkarbetare

Källa: Kommunalarbetaren

Om du vill engagera dig i kampen för arbetsskor finns det två facebookgrupper: ”Gå för skor” och ”Rätten till fria arbetsskor”. Här planeras kommande aktiviteter för alla yrkesgrupper som berörs av kraven.