Hoppa till huvudinnehåll

Berlins filmfestival får kritik för könsneutrala skådespelarpriser

Filmfestivalen i Berlin ”försöker vara mer politiskt korrekt än korrekt”, säger det tyska skådespelarförbundets ordförande, apropå att festivalen avskaffar könsbestämda priser.

Silverbjörnen blir könsneutral.
Montage: Proletären

I hopp om att slå ett slag för jämställdheten meddelade den anrika filmfestivalen i Berlin att de till nästa år avskaffar de könsbestämda priserna. Istället för bästa kvinnliga, respektive manliga skådespelare, kommer festivalens ”Silverbjörnar” att delas ut för bästa rollprestationer oavsett kön.

En del kritiker menar dock att detta kommer slå hårt mot de kvinnliga skådespelarna, då branschen fortfarande är så pass ojämställd och manliga skådespelare oftare får intressanta roller.

Martin Kraft
Paula Beer fick en silverbjörn för bästa kvinnliga skådespelarinsats på festivalen i våras.

Det tyska skådespelarförbundets ordförande, tysk-amerikanskan Leslie Malton, säger att festivalen ”försöker vara mer politiskt korrekt än korrekt” och att den gör kvinnokampen en ”björntjänst”. Likadant tycker litteraturvetaren och kulturprofilen, Marina Münkler, som till radiokanalen Deutschlandfunk Kultur säger att priserna tidigare har kompenserat för att det görs mycket fler filmer med män än med kvinnor och att denna ”kompensationsmekanism” nu försvinner.