Hoppa till huvudinnehåll

Brexitdeal på EU:s villkor

Mer otroligt att brexitavtalet går igenom det brittiska parlamentet än att Theresa May rider ut stormen som partiledare.

Theresa Mays brexitavtal gillas i Bryssel men möts av hårt motstånd på hemmaplan.
Number 10

Storbritanniens premiärminister Theresa May har haft en jobbig vecka. Bara tolv timmar efter att hon fått regeringen att ställa sig bakom brexitavtalet med EU avgick tre av hennes ministrar, däribland brexitminister Dominic Raab som nyss hjälpt henne att baxa avtalet genom det fem timmar långa regeringssammanträdet.

De ”hårda” brexitörerna i det konservativa partiet är inte imponerade av avtalet, som – för att hindra en hård gräns mellan den irländska republiken och Nordirland – i praktiken binder Storbritannien i EU:s tullunion tills frågan om den irländska gränsen är löst.

Genom avtalet förbinder sig Storbritannien också att fortsätta följa EU-lagar och att betala medlemsavgift till EU under den två års övergångsperiod som avtalet reglerar. Om avtalet blir verklighet kommer EU att betrakta Storbritannien som medlemsland fram till den 31 december 2020, men utan att Storbritannien är representerat i EU:s politiska organ.

Det är högst otroligt att avtalet blir verklighet. Efter att EU och Storbritannien kommit överens måste avtalet också godkännas av det brittiska parlamentet, och det ser för närvarande omöjligt ut.

I sitt eget parti möter Theresa May hårt motstånd, och utmanas som partiledare av en misstroendeomröstning initierad av den konservative EU-motståndaren Jacob Rees-Mogg. Det är i skrivande stund ännu oklart om Rees-Mogg verkligen har de 48 konservativa parlamentsledamöter som krävs för att få till stånd en omröstning, och May kan också överleva en sådan. Men att flera Toryledamöter kommer att rösta mot avtalet är klart.

Det nordirländska unionistpartiet DUP, konservativa Tories stödparti, kommer att rösta mot avtalet precis som Labours parlamentsledamöter, om de följer partilinjen. Enligt Labours partiledare Jeremy Corbyn möter avtalet inte Labours sex punkter som de har som krav för att ställa sig bakom ett brexitavtal.

Hur ett avtal någonsin skulle kunna möta Labours krav är svårt att förstå. Labours sex punkter, som presenterats av partiets EU-vänlige skuggminister för brexit, Keir Starmer, innehåller bland annat att Storbritannien måste fortsätta ha samma fördelar av EU:s inre marknad, även efter ett utträde, för att Labour ska kunna rösta för det.

Det finns krav på en ny folkomröstning inom Labourpartiet, men Corbyn sa i söndags att det inte är ett alternativ i dagsläget om än kanske i framtiden. I samma intervju i Sky News sa Corbyn att han inte vet hur han själv skulle rösta om en ny folkomröstning om brexit blev verklighet.

Att avtalet i så hög grad skulle behålla status quo i minst två år framåt gör att en politisk kommentator som John Rentoul – en hängiven Tony Blair-supporter – i sin kolumn i The Independent önskar att Labourledamöterna tar sitt förnuft till fånga och röstar för avtalet. Blair själv är emot varje form av utträde och fortsätter oavtrutet sitt kampanjande för en ny folkomröstning och för att Storbritannien ska stanna i EU.

Om det inte blir ett utträdesavtal mellan EU och Storbritannien lämnar Storbritannien den 29 mars nästa år utan ett avtal, vilket det EU-tillvända kapitalet i Storbritannien fruktar. I en Reutersartikel i förra veckan menade en företagsledare att ”marknaden” nu måste få avtalet genom parlamentet – att börsen och pundet rasar tillräckligt för att politikerna ska rösta rätt: ”Vi behöver att marknaden spyr och skrämmer dem till att rösta för det”.