Hoppa till huvudinnehåll

Pappers klubbordförande: ”Bruket i Kvarnsveden går att rädda”

Stora Ensos beslut om att lägga ned pappersbruket i Kvarnsveden ligger kvar. Anders Pettersson, ordförande för Pappers på bruket, menar dock att det är möjligt att ställa om produktionen för att ha kvar verksamheten. En diskussion som just nu förs under MBL-förhandlingarna.

Anders Pettersson, ordförande för Pappers klubb på Kvarnsveden, menar att Stora Enso borde se över möjligheten att ställa om produktionen på bruket i Kvarnsveden.
Stora Enso/Privat

MBL-förhandlingarna på bruket i Kvarnsveden, Borlänge, är igång. Enligt Anders Pettersson, ordförande för Pappers på bruket, ligger Stora Ensos krav på nedläggning fortfarande kvar. Något som skulle betyda att närmare 440 personer blir arbetslösa.

– Utöver dessa skulle ytterligare 2.000 personer drabbas. Det är många andra verksamheter i Borlänge som har sin inkomst kopplad till bruket. Till och med Falun skulle bli påverkat av beslutet.

På en presskonferens meddelade Stora Ensos vd, Annica Bresky, att en försäljning av fastigheten, maskinerna och materialet bara är aktuell så länge köparen ”producerar produkter utanför vår egen portfolio”. Enkelt uttryckt vill Stora Enso inte släppa in en aktör som i slutändan kan konkurrera med företaget på pappersmarknaden.

Anders Pettersson menar dock att Stora Enso inte tittat på möjligheterna att ha kvar bruket.

Privat
Anders Pettersson, ordförande för Pappers på bruket i Kvarnsveden.

– Vi anser att man fortfarande kan bedriva en verksamhet här. Att lägga ned känns som en kapitalförstöring utan dess like. Man har konverterat flera maskiner på andra håll för att göra kartong – den efterfrågan är på väg upp. Men Stora Enso menar att det är en för stor omställning och att det inte bär sig.

Håller du med om det?

– Vi har kommit igång med matpapper, sånt som man till exempel använder på Subway. Där har vi en produkt som skulle funka, men i covidtider är det svårt att komma ut med informationen till kunderna, säger Anders Pettersson.

Bär Stora Enso ett ansvar för att säkra upp inför stunder då efterfrågan minskar, istället för att lägga ned bruket?

– Det görs ju åtgärder, men de är för drastiska. Det här är en modern anläggning. Pappersefterfrågan går ned. Den saken är klar. Men man måste också se till vilka möjligheter som finns. Kvarnsveden hör inte till bruken som har dåliga förutsättningar för en omställning.

Har ni riktat några krav på att staten ska gå in och ta över verksamheten?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det är i alla fall inget vi har tagit upp.

Hur ser fackets förhandlingsutrymme ut just nu? Har ni ens möjlighet att ta till kampåtgärder?

– Vi ska lägga fram våra argument och visa att en omställning fungerar, rent ekonomiskt. Hade vi fått reda på det här beslutet tidigare så hade det varit lättare att påverka. Stora Enso säger att man vänt på alla stenar, men vi har en annan uppfattning.

Är det ens rimligt att tro att Stora Enso kommer backa på frågan om nedläggning?

– Vi är som sagt i Dalarna. Gunde Svahn har lärt oss att ”ingenting är omöjligt”.