Hoppa till huvudinnehåll

Byggare i protest mot kriminalitet

I samband med att Byggnads lämnade över sina avtalskrav till arbetsgivarna, demonstrerade byggnadsarbetare i Stockholm mot att inget görs mot kriminaliteten i branschen.

Rädda Jobben, Stoppa kriminella byggföretag, var parollen för byggarbetarnas protest utanför Näringslivets hus under tisdagen.
Janne Bengtsson

Under parollen Rädda Jobben, Stoppa kriminella byggföretag, demonstrerade ett par hundra byggnadsarbetare på tisdagen mot den omfattande kriminaliteten i byggbranschen.

Snickaren Stefan Slottensjö, just nu på Skanskas bygge vid Bällstaviken i Bromma, är en av arrangörerna av byggnadsarbetarnas protest mot den ökande kriminaliteten i byggbranschen.

– Bara den senaste veckan har vi fått bort tre företag från bygget, företag som tagit sig in där eftersom kontrollsystemen inte är tillräckligt bra.

Det var när Byggnads i Stockholm lämnade över sina avtalskrav på Byggföretagens huvudkontor på Östermalm i Stockholm, som arbetarna passade på att lufta sina krav som helt enkelt handlar om deras jobb.

– Vi vill visa hur vi ser på den här situationen: det är våra jobb det handlar om, det är de som försvinner. Det ser hemskt ut på byggnadsmarknaden i Stockholm, konstaterar Stefan Slottensjö, ”Slottis” bland arbetskamraterna.

Diskussionen om kriminaliteten och den omfattande arbetskraftsimporten i branschen är inte ny. Stefan Slottensjö menar att det är viktigt att ständigt påminna om vikten att kämpa emot de oseriösa och kriminella bolagen, men ger samtidigt inte mycket för arbetsgivarsidans löften om att ta itu med problemen. Byggföretagens vd är Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna och knappast med arbetarnas bästa för ögonen.

– Vi tar varje tillfälle att uppmärksamma de här problemen och att aktivera människor mot dem, så att det pratas om dem i bodarna och hemma. Men det händer alldeles för lite, kan man väl konstatera. Våra [Byggnads] ombudsmän jobbar i en jävla uppförsbacke; det är väldigt vanligt att Byggföretagen istället för att ta itu med problemen, företräder de klienter som med berått mod utnyttjar fel och kryphål i bestämmelserna, säger Stefan Slottensjö till Proletären. För mig känns det som en enorm läpparnas bekännelse av Elmsäter-Svärd… det är ju förbannat svårt att förändra en bransch om den största aktören inte riktigt vill förändra den.

Nyligen valde också Byggnadsarbetarförbundet att hoppa av samarbetet Sund Konkurrens, med flera arbetsgivare i branschen.

– Sund konkurrens har blivit en form av whitewashing för att bygga image hos de företag som tjänar pengar på att anlita fuskande och kriminella företag som underentreprenörer. Byggföretagen lever inte som man lär, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till bostadspolitik.se.

– Om byggföretagen ville sätta stopp för de kriminella företagen i branschen och menade allvar med det de säger, så skulle de se till att jobben görs av schyssta företag med egen personal. Det är ju deras egna medlemsföretag det handlar om som tar in underentreprenörer som fuskar eller är kriminella på ett eller annat sätt, menar Stefan Slottensjö.

Byggnadsarbetarna kräver lika villkor och schyssta förhållanden för alla arbetare med jobb i seriösa företag som har och följer kollektivavtal. De kräver att arbetsgivarnas organisationer, med Byggföretagen i spetsen, tar sitt ansvar.

– Det handlar om vår framtid ute på arbetsplatserna. Här i Stockholm ser vi följderna av kriminaliteten inom branschen varje dag. Jobben görs ju, men det är inte vi som gör dem: i de stora företagen, där försvinner jobben, säger Stefan Slottensjö.

– Nu gäller det att dra ner brallorna på Byggföretagen och att få till ett ordentligt myndighetssamarbete som fungerar och som inte tror att branschen kommer att sanera sig själv. För det kommer inte att hända.

Men här finns också en politisk dimension:

– Man kan ju inte precis säga att Socialdemokraterna under den tid de satt vid makten, gjorde så där hiskeligt mycket för att komma till rätta med problemen i byggbranschen. Man borde nog ha kunnat åstadkomma nåt mer.., konstaterar en lätt ironisk ”Slottis”.