Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsarbetare ställer krav inför avtalsrörelsen

Ett par hundra byggnadsarbetare demonstrerade i Stockholm på tisdagen för att backa upp och sätta press på de förbundsrepresentanter som ska förhandla med arbetsgivarna Byggföretagen.

Janne Bengtsson

Under bland andra parollerna ”Mindre kneg för samma deg” och ”Våra liv, vårat slit, ge oss mer av er profit” demonstrerade 500 byggnadsarbetare under tisdagseftermiddagen från Humlegården till Näringslivets hus på Östermalm, där Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen växlade avtalskrav.

Väl utanför lyftes krav på en ordentlig löneökning, hårdare tag mot kriminella företag i branschen och mer inflytande för Byggnads medlemmar.

– Vi manifesterar för högre lön och en bransch fri från den kriminalitet i byggbranschen som stör hela systemet, både en schysst löneutveckling, en bra arbetsmiljö men också jobb överhuvudtaget, säger Stefan Slottensjö, byggnadsarbetare och en av initiativtagarna till demonstrationen.

– Kollektivavtalet är det viktigaste vi har för att försvara våra villkor. Vi vill visa att det finns ett brett stöd för Byggnads i avtalsförhandlingarna, säger Slottensjö.

Janne Bengtsson

Byggnadsarbetarna kräver en löneökning som ger förbundets medlemmar tillbaka köpkraften. Plus att kollektivavtalet ska reglera att branschens seriösa företag får konkurrensfördelar mot de kriminella genom regleringar i avtalet.

– Jag tror att den frågan kommer att hamna långt upp i förhandlingarna; vi har ju kravet på maximalt två led av underentreprenörer, UE. Där har det hettat till också eftersom [arbetsgivarorganisationen] Byggföretagen reagerat hårt mot det, säger Stefan Slottensjö till Proletären. 

Men byggnadsarbetarna har stöd av det faktum att flera företag, som till exempel byggjätten Peab, använder sig av maximalt två UE-led.

– Byggföretagen vill ha kvar vad de kallar ”specialister”, så att de kan tricksa och fixa och ta in allt möjligt på arbetsplatserna och sänka lönenivån. Men två UE-led fungerar ju för Peab, Veidekke har haft det en längre tid och i Norge fungerar det alldeles utmärkt, till och med i Osloområdet. Det har ju rensat upp ordentligt i byggbranschen där, nu är det bara en bråkdel av arbetarna som inte är fast anställda.

Byggnads har ställt sig bakom LO-samordningen på en lönehöjning på 4,2 procent i ett avtal över ett år, med en extra satsning på att höja de lägsta lönerna. Samordningen omfattar alla förbund utom Transport, som krävt 4,5 procents löneökning.

– Vi har ju också ett mål om att gå ner i arbetstid; sex timmar är målet även om ingen tror att vi kommer att få igenom det direkt, säger ”Slottis”. Men det är bra att vi jobbar för det.

Sedan förra avtalsrörelsen har Susanna Gideonsson lämnat posten som LO:s ordförande och ersatts av Byggnads tidigare ordförande Johan Lindholm, med ett rykte som mer stridbar än Gideonsson. Men i LO-ledningen finns numera också den tidigare avtalssekreteraren för IF Metall Veli-Pekka Säikkilä, mannen bakom det så kallade ”märket” och en fackledare som ofta ställt sig på arbetsgivarnas sida.

– Det är ju verkligen inte så lyckat, säger ”Slottis”. Det hade varit betydligt bättre med någon annan. Men jag är ändå glad åt att Johan är LO-ordförande, de där två vaktar väl på varandra… och tyvärr kommer de kanske att anpassa sig till varandra.