Hoppa till huvudinnehåll

Delseger för tågvärdar

Efter de arbetandes långa kamp pausas nu avvecklingen av tågvärdarna inom pendeltågstrafiken i Stockholm. – En viktig delseger för oss, konstaterar Seko Pendelklubben.

I slutet av december samlades pendeltågsförare vid Centralstationen i Stockholm för att protestera mot avvecklandet av tågvärdarna.
Janne Bengtsson

Avvecklingen av tågvärdar pausas. Det har den nya majoriteten i Region Stockholms trafiknämnd beslutat. Det är en seger för de arbetande inom pendeltågstrafiken, som länge kämpat emot den tidigare och miljöparti-uppbackade högermajoritetens och trafikbolaget MTR:s beslut från sommaren 2021, om att ta bort tågvärdarna.

Det beslutet pausas nu medan en utredning ska gå igenom frågan. Ledamöterna i trafiknämnden få ta ny ställning till saken senare – när är inte klart.

”Det är en viktig delseger för alla oss på pendeln som har ägnat tid och kraft åt att övertyga inte minst de politiskt ansvariga om det felaktiga i att ersätta tågvärdarna med kameror”, skriver styrelsen för Seko Pendelklubben i en kommentar till beslutet.

Klubben har länge protesterat mot avvecklingen av tågvärdarna, ett beslut som skulle försämrat säkerheten och servicen ombord på pendeltågen både för personalen och resenärerna. 400 anställda skulle ersättas av kameror.

Men de kameror som skulle ersätta tågvärdarna har visat sig vara nära nog obrukbara. 100-tals klagomål och felrapporter har strömmat in: bilderna flimrar, skärmarna som ska ge föraren en bild av hur läget på tågen är slocknar eller har usel bildkvalitet. Rapporter finns också om kameror som lossnat från sina fästen.

Beslutet i trafiknämnden får konsekvensen att de tåg som MTR planerat skulle köras utan trafikvärdar snart kommer att köras med full personalstyrka.