Hoppa till huvudinnehåll

Den nya bostadsmarknaden: Ockerpriser och andrahandskontrakt

Hyresgäster tvingas betala dyrt för andrahandskontrakt när de hyr via mellanhänder som ibland är rena kriminella verksamheter. ”Hur fasiken kan detta fortgå?”, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, till Proletären.

En statlig utredning uppskattar att över 15.000 hyreslägenheter i landet hyrs ut till ockerpriser av så kallade bulvanföretag.
Hyresgästföreningen/Press

Problemet på bostadsmarknaden med att mellanhänder tar ut ockerpriser och åsidosätter besittningsrätten när de hyr ut växer. Och ibland utnyttjas situationen av rent kriminella element.

Förra veckan skrev Proletären om fastighetsbolaget Castellum som hyrt ut ett 80-tal lägenheter i Trollhättan till bulvanföretaget Svea Apartments, som i sin tur hyrt ut lägenheterna för ockerpriser till privatpersoner.

Fallet är inte unikt. En statlig utredning (SOU 2023:65) konstaterar att cirka 15.000 lägenheter år 2023 hyrdes ut av mellanhänder, men att det ”troligen rör sig om betydligt fler”.

– Det har varit en explosionsartad utveckling, säger Bertil Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, till Proletären.

I sitt utåtriktade material beskriver mellanhänderna det ofta som att de hyr ut så kallade företagslägenheter. Men Bengt Öhman menar att detta är en sanning med modifikation.

– Fastighetsägarna vill gärna få det att framstå som att lägenheterna hyrs ut till företag. Men en stor del går till privatpersoner med ett permanent bostadsbehov. Jag har till exempel träffat barnfamiljer och personer som gigjobbar åt Foodora.

Dessa mellanhänder har lanserat en egen lobbyorganisation som heter Företagsbostadsbolagen (FBB). Organisationen hävdar att uthyrningsformen måste existera för att ”attrahera utländsk kompetens” till den svenska arbetsmarknaden (se artikel intill).

Att företagen nu organiserat sig i en lobbyorganisation beror bland annat på den dom som föll i Högsta domstolen (HD) i december 2022, som riskerar att sätta mellanhändernas och fastighetsägarnas affärsidé ur spel. Enligt domen kan de nu bli återbetalningsskyldiga om de tar ut ockerpriser, och hyresgästen kan få besittningsrätt, det vill säga rätt till ett förstahandskontrakt för lägenheten de hyr.

Men Bengt Öhman tror inte att domen i HD kommer att lösa problemet helt.

– Domen kommer inte välta den här marknaden. Det kommer alltid finnas hyresgäster som är villiga att betala hur mycket som helst och avstå från sina rättigheter bara för att ha någonstans att bo och det kommer alltid finnas fastighetsägare och mellanhänder som försöker hitta nya sätt att tjäna mer pengar på bostadsbristen. Det är en katt och råtta-lek.

Privat
Bengt Öhman är jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Situationen med mellanhänderna liknar den som finns i många andra europeiska storstäder, där lägenheter i centrum ofta hyrs ut i andra hand till skyhöga priser. Att turister, affärsmän i behov av övernattningslägenheter och högavlönade tjänstemän drabbas är en sak. Men när det drabbar människor vars vardag inte består av flexibla arbetstider och en lön på 50.000 kronor riskerar samhällskontraktet att luckras upp, menar Bengt Öhman.

– Om dessa människor hela tiden måste fråga sig: varför blir just jag utnyttjad, då försvinner tilliten till samhället.

Detta har Bengt Öhman sett med egna ögon då han besökte ett lägenhetskomplex som hyrdes ut av en mellanhand i Rinkeby, Stockholm.

– Jag försökte få kontakt med människorna som bodde i området, men de pratade inte svenska eller engelska. Här utnyttjar fastighetsägarna hyresgästernas okunskap om sina rättigheter och en bostadsbrist för att tjäna snabba pengar. Vilket enligt mig är det värsta sättet att tjäna pengar på!

I fallet med lägenheterna i Rinkeby hade fastighetsägaren etablerat sig i före detta servicehus, som hade sålts ut av kommunen.

– Det sägs att pengar inte luktar, men någonstans tycker jag att kommunerna måste hejda sig och reagera, påpekar Bengt Öhman.

De som blir utnyttjade är framförallt nyanlända, ensamstående och unga, och i den statliga utredningen Bättre information om hyresbostäder – kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister konstateras att det ofta ”föreligger oklara hyresförhållanden i bostadslägenheter som används i kriminella verksamheter, exempelvis för prostitution, hantering av narkotika, stöldgods och penningtvätt”.

– Hur fasiken kan detta fortgå, frågar sig Bengt Öhman. Och det är inte bara hyresgästerna som tvingas betala överhyror som blir påverkade. De vanliga hyresgästerna drabbas också eftersom fastighetsägaren vill få bort dem för att kunna höja hyran.

Den ryggradsmässiga reaktionen är att få bort dessa mellanhänder från marknaden men Bengt Öhman menar att det samtidigt är fastighetsägarna som i slutändan står som vinnare.

– På grund av bostadsbristen sitter fastighetsägarna på en väldigt exklusiv vara, även fast det inte rör sig om några exklusiva bostäder.

– Jag har sett avtal där fastighetsägaren kan diktera villkoren rätt ensidigt. Mellanhanden står också i en beroendeställning till fastighetsägaren. Det här vet alla parter om, och mellanhänderna kontaktar fastighetsägare för att presentera affärsidén. Fastighetsägarna trånar helt enkelt efter att hyra ut sina lägenheter som hotell.

För knappt ett år sedan kunde Hem & Hyra till exempel avslöja att fastighetsbolaget Balder hyrde ut hyreslägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö via mellanhänder som Homestate och Airbnb för tre gånger så mycket som ett vanligt uthyrningskontrakt skulle ge. Fler exempel på liknande upplägg finns från Castellum, Victoria Hem och Kronan Barkarby Fastighets AB.

När vi frågar vad som kan lösa problemet suckar Bengt Öhman.

– Det är en bra fråga. Hyresgästföreningen företräder hyresgästerna och vi har ett ansvar gentemot dem att informera och folkbilda. Det ligger på oss. Men kommunerna har också ett ansvar. De måste bevaka dessa verksamheter. Det är sällan som en anmälan leder till någon utredning eller åtgärder.

Det har riktats kritik mot Hyresgästföreningen de senaste åren – att ni inte är särskilt kampvilliga och fokuserar för mycket på förhandlingar. Ligger det något i denna kritik?

– Vi kan säkert bli mer stridbara. Vilket är något som ibland efterfrågas av våra hyresgäster och medlemmar. Men vi måste samtidigt bli fler, så vi kan göra detta tillsammans. Det krävs att vi börjar prata med våra grannar och organiserar oss. Det var ju så som Hyresgästföreningen en gång startade: man såg problem och gick ihop för att lösa dem.

– I grunden handlar problemet om bostadsbristen. Kan samhället lösa detta så kommer många fastighetsägare tvingas till att ändra sitt beteende.