Hoppa till huvudinnehåll

Desperat kuppförsök i Venezuela

Juan Guaidós senaste försök till statskupp ser hittills ut att ha misslyckats. – Allt är lugnt här, säger Juan Carlos Rivero när Proletären ringer upp honom i Caracas.

Tusentals människor samlades under tisdagen i centrala Caracas för att visa sitt stöd för sin president.
PSUV/Twitter

Den USA-stödda kuppmakaren och självutnämnde presidenten Juan Guaidó har gjort sitt hittills mest desperata försök att ta makten i Venezuela.

Tidigt imorse venezolansk tid delade Guaidó en filmsekvens på Twitter där han, omgiven av en grupp soldater, uppmanade militären att vända sig mot den folkvalda presidenten Nicolas Maduro.

Kuppmakarna har blockerat en motorvägsbro i stadsdelen Altamira, alldeles i närheten av den militära flygbasen La Carlota i östra Caracas. Tidiga rapporter om att själva basen skulle ha ockuperats av Guaidós klick tillbakavisades snabbt av Venezuelas försvarsminister, som försäkrar att alla delar av Venezuelas militär är lojal med regeringen.

På bron har Guaidó haft sällskap av högerpolitikern Leopoldo López, som fritogs imorse från sin husarrest. López dömdes 2015 till fängelse för sin inblandning i oppositionens våldsamma protester 2014 .

Ordföranden för den konstitutionella församlingen i Venezuela, Diosdado Cabello, har uppmanat folket att ta sig till regeringsbyggnaden Miraflores. När Proletären når Juan Carlos Rivero på telefon är han på väg dit. Juan Carlos Rivero är aktiv i ungdomsorganisationen MJIC och jobbar också på utrikesdepartementet.

Privat / Juan Carlos Rivero

Han är lugn och låter mer irriterad över Guaidós tilltag än rädd för att det skulle lyckas.

– Det är ett kuppförsök men utan någon kraft bakom. Allt är lugnt här och många håller nu på att samlas för att ge sitt stöd till regeringen. Som vanligt med Guaidó är det framför allt en medieshow.

Guaidós uppmaning har dock hörsammats i den rika stadsdelen Altamira, där folk samlats på sin ”presidents” uppmaning och blockerat flera vägar. Militären har också skjutit tårgas i mindre konfrontationer med Guaidós anhängare i närheten av La Carlota.

Utanför Venezuela har Guaidó fått öppet stöd för kuppförsöket från Colombias högerpresident Ivan Duque, från Brasiliens president Bolsonaro och från USA:s vicepresident Mike Pence.

Bolivias president Evo Morales har fördömt kuppförsöket och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har understrukit vikten av en fredlig lösning i Venezuela utan någon utländsk intervention.