Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad pappersarbetare

Krönika: Det enda hederliga hade varit att jaga Reinfeldt längs Stockholms gator

Fredrik Reinfeldt borde inte få breda ut sig i tv som en äldre statsman. Han borde ställas till svars för sin slakt av svensk välfärd.


På tv rullar hela dagarna nyhets- och pratprogram om coronavirusets framfart. Mellan presskonferenserna och den rent praktiska informationen fyller man ut tiden med en massa kallprat: programledarna pratar med varandra, man ringer upp experter och så vidare.

Ett av de mer makabra inslagen är att man bjuder in gamla politiker till studion för att de ska ge sin syn på krisen. Sålunda satt Fredrik Reinfeldt i går uppsminkad i en stol och svarade på frågor. Denne slaktare, statsminister i högerns regering 2006-2014, behandlades som en äldre statsman och fick oemotsagd lägga ut texten.

Det enda hederliga journalistiska greppet hade naturligtvis varit att ha en tjärtunna och en binge fjädrar till hands, snabbt övermanna honom, rulla honom i tjäran och fjädrarna och sedan jaga ut honom på Stockholms gator. Där kunde han stå till svars för den kriminella politik han genomförde under sina år vid makten – nedrustning av sjukvården, skattebefrielse för de rika och högavlönade, avskaffande av apoteksmonopolet och så vidare. Allt det som vi nu ser effekterna av under coronakrisen.

Det var en vämjelig föreställning och jag klarade inte se mer än några minuter. Under den tidsrymden fick han i alla fall frågan vad det var som skilde Sverige från andra länder och som påverkat spridningen av viruset.

Han svarade då bland annat att ”vi inte hade så många generationsöverskridande möten”, vilket var monstrets sätt att påstå att vi inte brydde oss om våra gamla.

Vilket fräckt och totalt grundlöst påstående! Var och en av oss här nere vet att både våra föräldrar, deras föräldrar, våra barn och barnbarn betyder allt för oss. Vi ser ju hela tiden runt om oss dagliga exempel på omtanke och omsorg om deras väl och ve.

Att vi inte skulle bry oss om våra äldre är en myt som i många år spridits av högern, både via politiker, kåsörer i medierna och i alla andra sammanhang.

Vad de beskriver är egentligen förhållandena i sin egen klass, där allt reducerats till pengar.

Sådana som Fredrik Reinfeldt har förverkat sin rätt att tala, han ska stå till svars, punkt slut.