Hoppa till huvudinnehåll

Digital protest mot hyreshöjningar i Göteborg

Aktivister samlades utanför kommunfullmäktige för att ställa politikerna till svars för hyreshöjningar i allmännyttan.

Axel Lyckberg spelar in när hyresaktivisten Catherine Holt talar.
Alexander Alvarado

Mitt under coronakrisen höjer Göteborgs allmännyttiga fastighetsägare hyrorna med 1,8 procent i snitt. I vissa områden blir hyreshöjningen högre än så.

Alexander Alvarado / Britt-Marie Björklund
18 aprilkommittén, en bostadspolitisk plattform mot marknadshyror, samlades i tisdags utanför kommunfullmäktiges sammanträde i Göteborg. På grund av de speciella omständigheterna var bara en liten grupp på plats. Istället filmades uttalandena för att delas på sociala medier. Torgmötet ställde krav på kommunpolitikerna att ta sitt ansvar under coronakrisen och ändra beslutet om hyreshöjningar inom allmännyttan. 

Britt-Marie Björklund, hyresrättsaktivist och ordförande i sin lokala hyresgästförening i Kortedala, berättar för Proletären att hon själv fått en hyreshöjning på 2,3 procent.

– Det är vidrigt. Här bor människor trångt och vänder på varje krona, hyreshöjningarna drabbar många som redan har det svårt. Samtidigt får storföretagen miljonbidrag medan arbetarna på företagen får hyreshöjningar.

Även Mahasti Hasmeieh, ordförande för sin lokala hyresgästförening i Frölunda, deltog på mötet. 

– Fastighetsägarna har lärt sig dansen. De börjar väldigt högt, visar utåt att de är medgörliga i förhandlingarna och landar sedan i mitten. Över 70.000 familjer drabbas av högerstyret i staden.

18 aprilkommitténs målsättning är att mobilisera hyresgäster mot marknadshyror, renovräkningar och utförsäljningar. Britt-Marie Björklund betonar vikten av en bostadspolitisk rörelse som motsätter sig fastighetsägarnas profitjakt.

Alexander Alvarado / Mahasti Hasmeieh
– De sätter våra bostäder på spel. Bostäderna är ingen vara. Vad finns det för alternativ när vi inte har tak över huvudet? Marknaden får inte styra över bostadspolitiken.

Mahasti Hasmeieh instämmer och pekar ut AB Framtiden, Göteborgs kommuns helägda fastighetsförvaltningsbolag, som skyldiga.

– Allmännyttan måste återgå till att åter bli allmännyttig.

Se videon som 18 aprilkommittén spelade in här: