Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Dopingkrig mellan USA och resten av världen

Dopingjägarna i OS i Paris fick en lugn turnering. När OS avslutades på söndagen hade bara fyra dopingfall registrerats. Men bakom kulisserna rasade ett hett dopingkrig mellan på ena sidan USA och på den andra Kina och den internationella antidoping-byrån WADA.

USA:s Travis Tygart vill att landet ska ha monopol på kampen mot doping.
Collision conf

Den grekiska stavhopparen Eleni-Klaoudia Polak, judokas Sajjad Sehen från Irak och Mohammad Samim Faizad från Afghanistan samt boxaren Cynthia Ogunsemilore från Nigeria är de OS-idrottare som (hittills) avslöjats som dopade i Paris 2024. Även om alla prover inte är analyserade ännu, är det ett steg framåt jämfört med OS i Tokyo för tre år sedan, då 29 dopingfall konstaterades.

Men bakom den vackra fasaden har ett kallt krig rasat mellan i princip hela världen och den internationella och respekterade antidoping-byrån WADA på ena sidan och USA på den andra. USA, landets antidoping-byrå USADA och dess ordförande Travis Tygart vill ha monopol på kampen mot doping. Annars hotar USA ta till rättsliga medel för att driva igenom sin vilja. USA grundar sig på den så kallade Rodtjenkov-akten, uppkallad efter den ryske doping-visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov och antagen av USA:s kongress 2020. Akten ger landets juridiska och polisiära myndigheter rätt att efter eget gottfinnande gripa in i alla internationella idrottstävlingar som involverar amerikanska idrottare eller har ekonomiska kopplingar till USA.

Travis Tygart har också rätten att fria amerikanska idrottare som dopat sig. Erriyon Knighton, som blev slutade fyra på 200 meter, stängdes i mars av för att han ertappats med steroiden Trenbolone i kroppen. Ett dopingbrott som normalt skulle medfört fyra års avstängning. Men strax före USA:s olympiska uttagningar ingrep Tygart och frikände Knighton.

Samtidigt som USADA friade Knighton, gick organisationen till våldsamt angrepp mot den kinesiska antidoping-byrån CHINADA. Enligt USADA, uppbackade av den federala polisen FBI, var minst elva kinesiska simmare dopade i OS. Detta trots att simmarna frikänts av alla antidoping-instanser och att till och med Travis Tygart initialt medgivit att doserna av förbjudna preparat var så försvinnande låga att det bara kunde handla om det kineserna och WADA hävdade, nämligen kontaminerad mat. Simmarna har upprepade gånger testats också strax före och på plats i Paris; Pan Zhanle, slutman i det kinesiska lag som vann 4x100 meter medley och därmed bröt en tio OS lång amerikansk segersvit, har testats 25 gånger.  

Anklagelserna tillbakavisades av CHINADA men också av IOC och WADA och dess president Witold Banka från Polen.

– USA:s agerande är hyckleri och dubbelmoral. 90 procent av idrottarna i USA åtnjuter inte det skydd som tillhandahålls av de internationella dopingbestämmelserna (World Anti-Doping Code), sade Banka.

Pau Gasol, före detta spelare och dubbel mästare (med Los Angeles Lakers) i den amerikanska basketligan NBA, är nu medlem i IOC:s idrottskommission. På en presskonferens beklagade Gasol de frekventa dopingtester som de kinesiska simmarna tvingats utsätta sig för. Gasol uppmanade alla antidoping-organisationer att visa respekt för WADA:s auktoritet och testsystem.

– Möjligheten för amerikanska myndigheter att ingripa mot människor också, som jag ser det, utanför USA… det äventyrar säkerheten för alla funktionärer och idrottare i den olympiska rörelsen och i hela idrottsrörelsen, sade Pau Gasol.

WADA avslöjade att under de tio månaderna före OS beslagtogs över 300 miljoner doser anabola steroider på väg till Europa. WADA konstaterade också och att USA är en av världens största marknader för otillåtna steroider och prestationshöjande droger.

USA bidrar, liksom alla andra nationer, med ekonomiska medel till WADA:s verksamhet. Nu kräver USADA fler amerikaner på beslutsfattande poster i WADA - annars hotar USA att dra in sitt ekonomiska bidrag.