Drev mot skådespelare – Dagermanpjäs lades ner: ”Finns bara en åsikt i Sverige”
Tysk Höst på Uppsala Stadsteater läggs ner på grund av drevet mot skådespelaren Richard Turpin, som hade ickerumsrena åsikter om kriget i Ukraina.
”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”.
Voltaire sa aldrig så. Men det sammanfattar hans, och den klassiska liberalismens inställning till det fria ordet.
– Men det verkar inte gälla riktigt längre, säger skådespelaren Richard Turpin till Proletären.
Turpin är offer för en ny sorts cancel-kultur. Nato-tidevarvets.
Efter att Expressen skrivit att han som privatperson tagit ställning för Ryssland mot Ukraina (och Nato) i det pågående kriget blev han ämne för ett sjuhelvetes drev. Följden blev att Uppsala Stadsteater lade ner föreställningen han var med i, en uppsättning av Stig Dagermans reportageklassiker Tysk Höst.
– Jag känner ju teaterchefen, hon är en kompis till mig. Så jag vet att det inte var ett lätt beslut för henne. Men jag sa också att jag inte höll med henne om det.
– Teaterchefer kan ju vara väldigt bra, men de vill inte ha problem. Och om man är ett problem så vill ingen chef ha med en att göra. Visst, mitt kontrakt skulle ha löpt ut den sista maj ändå, men grejen är att jag vill ha jobb i framtiden också. Men det blir svårt att söka nya jobb inom mitt yrke.
Alltså… vad är det du egentligen har sagt som är så förargligt?
– Jag tror att jag sa något om att kriget i Ukraina kommer ändra världshistorien. Det är en analys som jag delar med många andra. Att det är knäcken på västerländska hegemonin. Världens majoritet bor inte i Europa, de bor på andra ställen, men det verkar man inte veta i Sverige. Och så klart det att jag hoppas på en viss utgång i kriget. Att Natosidan förlorar. Inte minst eftersom att det är de som hela tiden eskalerat kriget och trappat upp insatserna.
Orden yttrades på Svensk-Ryska vänskapsföreningens årsmöte tidigare i maj. Richard Turpin var där som privatperson och blev tillfrågad om han ville hålla tal.
– Jag hade ingen aning om att det skulle spridas alls överhuvudtaget. Sen var jag på väg till Uppsala Stadsteater en dag när Expressen ringde. De frågade om jag var med i föreställningen och om jag hade sagt det jag hade sagt. Jag borde bara lagt på luren…
Richard Turpins åsiktsyttring borde inte ha kommit som en överraskning. Han har gjort sig känd som en motröst. Han är till exempel med och anordnar Dissidentklubbens möten på Teater Tribunalen i Stockholm. Han har också talat på manifestationer mot bland annat DCA-avtalet med USA.
– Det pratas gärna om ”påverkanskampanjer”. Det har ju Sverige utsatts för under en längre tid. Från Nato. Se bara hur partierna svängde i Natofrågan. När det gäller utrikespolitik finns det bara en åsikt i Sverige. Alla i etablissemanget är så jävla glada över att få göra sig till vasaller. Det militära etablissemanget har varit drivande på ett sätt, men den politiska eliten också.
– Proletären verkar tyvärr också ha en dum analys om kriget i Ukraina. Ni har varit med i kören också.
Jag vet inte om jag håller med… men jag skulle inte ge dig sparken för den åsikten.
– [Skratt], Nåja, ni landade ju rätt i Syrienfrågan till slut i alla fall.
För övrigt…
…anser Proletärens kulturredaktion att det är lite ironiskt att den nedlagda föreställningen var just Stig Dagermans Tysk Höst. I reportageserien och boken bakom pjäsen tänker Dagerman utanför den så kallade boxen. Han utmanar de etablissemangets uppfattningar om det tyska folket som rådde efter andra världskriget, kolporterade av västliga media i främst USA och England, och understödda av bland annat svenska liberaler och borgare.
Och Dagerman fick mycket skit för det…