Hoppa till huvudinnehåll

Dygnslång strejk stannade Tyskland

Måndagens stora transportstrejk fick bland annat statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn att ställa in alla avgångar för långdistanståg.

Verdianslutna arbetare på Münchens flygplats.
Verdi/Public Domain

I måndags stod Tysklands kollektivtrafik i princip still, då de båda fackförbunden Verdi och EVG tog ut sina medlemmar i en 24-timmars strejk. Passagerartåg, flyg och bussar – liksom godstransporter och hamnar – berördes av strejken som Verdis ordförande Frank Werneke benämnde som den största i Tyskland på decennier.

Orsaken till konflikten är en långvarig strid om löner. De fackliga kraven är – som på många håll i Europa bortom Sveriges gränser – att löneutrymmet måste kompensera för den höga inflationen. 

Verdi, som organiserar omkring 2,5 miljoner offentliganställda, kräver 10,5 procents löneökning för sina medlemmar, och transportfacket EVG tolv procent. I februari låg inflationen i Tyskland på 8,7 procent, att jämföra med 12,0 procent i Sverige – där LO bara kräver 4,4 procent.

– Viljan att strejka är väldigt hög, och ilskan bland arbetarna över arbetsgivarnas senfärdighet är enorm, sade Kristian Loroch från EVG:s förhandlingsdelegation på måndagen.

– Vi strejkar idag eftersom vi, trots den tuffa ekonomiska situationen för många arbetare, inte presenterats någonting i kollektiva förhandlingar som är värt att seriöst förhandla om.

EVG uppger att fler än 30.000 av deras medlemmar på järnvägen deltog i strejken, som var lagd på inledningsdagen för den tredje rundan förhandlingar mellan Verdi och regionala styren. 

I de förhandlingarna ingår också tjänstemannafacket DBB.

– Vi har sett reallönesänkingar och de behöver balanseras, sade Ulrich Silberbach från DBB, och påpekade att en del medlemmar behöver statliga bidrag för att kunna betala hyran i storstäder.

Hittills har såväl Verdi som DBB förkastat arbetsgivarsidans bud på femprocentiga löneökningar.

Transportfacket EVG har inplanerade samtal med en rad järnvägsbolag i veckan.