Dyrt för amerikaner att testa sig för coronaviruset
De amerikaner som vill testa sig för coronaviruset kan göra det gratis. Men behandlingen efteråt kan bli dyr.
Coronaepidemin har nått USA. Den kan bli dyr för vanliga amerikaner, både smittade och friska.
De kommersiella labben som utför testerna får inte ta betalt för själva testet – det betalas av statliga pengar. Däremot kan de ta betalt för andra åtgärder.
American Medical Association har publicerat en lista på ”kringkostnader” runt själva testet som i sig går på mellan 36 och 58 dollar (en dollar motsvarar 9,50 i svenska kronor). Men labbpersonal och läkare kan slå på en oförsäkrad patient, som är för sjuk för att själv ta sig till testcentralen, en räkning på 327 dollar. Och den som går till en akutmottagning kan, beroende på hur allvarlig situationen är, få punga ut med mellan 441 och 1.151 dollar.
– Folk som ska betala detta, de kommer med stor sannolikhet inte att vända sig till vården även om de behöver det, säger John Cogan, expert på sambandet mellan hälsa och lag vid University of Connecticut till sajten businessinsider.com.
Även de som har någon typ av försäkring, får betala stora summor.
Miami Herald rapporterade häromdagen om en man som efter en affärsresa till Kina gick för att testa sig på ett lokalt sjukhus och kom ut därifrån med en räkning på 3.270 dollar.
30 miljoner amerikaner saknade hälsovårdsförsäkring 2019 och nästa år kommer den siffran att ha ökat till 33 miljoner. En studie utförd av American Journal of Public Health visar att 90.000 amerikaner dog 2016 på grund av att de saknade försäkring.