Hoppa till huvudinnehåll

Efter brutala mordet – protester tvingar chilenska myndigheter att backa

En före detta studentledare och aktivist från Mapuchefolket i Chile sköts förra månaden ihjäl av poliser. En våg av protester har tvingat polisen och myndigheterna att backa och fyra poliser sitter nu häktade för mordet.

Aktivister i Santiago protesterar mot polisens mord på Camilo Catrillanca (infälld).
Warko (CC)

Den 15 november mördades 24-årige traktorföraren Camilo Catrillanca i sin by i södra Chile. Ett av den militariserade poliskårens specialkommandon hade lagt sig i bakhåll för Camilo Catrillanca när denne tillsammans med en 15-årige pojke var på väg hem från sitt arbete i en traktor.

Han sköts till döds med en kula i bakhuvudet. Hans tonårige sällskap togs till fånga och i polishuset torterades han svårt, bland annat knäckte polisen flera av hans revben.

Händelsen väckte avsky i breda lager i Chile och ledde tlll en våg av protester och fördömanden runt om i landet. Protesterna riktar sig mot sättet den chilenska staten behandlar och förtrycker Mapuchefolket i deras territorium i södra Chile. Många kräver också inrikesministerns avgång.

Bakgrund

Traktorförare och aktivist


/
Camilo Catrillanca.

Camilo Catrillanca blev 24 år. Han var far till en 6-åring och hans fru väntade ett andra barn. Camilo Catrillanca var tidigare studentledare och deltog i kampen för att återta marken som hade bestulit ifrån mapuchefolk. Han arbetade som traktorförare i sin by.

Först påstod polisen att Camilo Catrillanca var misstänkt för bilstöld men de massiva protesterna har tvingat den chilenska högerregeringen att backa i hur man framställer händelseförloppet. Till skillnaden från tidigare mord på Mapuchefolk i området, så har polisen i Arauco-regionen inte kunnat plantera lögner kring hur händelseförloppet skett.

Tack vare att den 15-årige pojke som var tillsammans med Camilo Catrillanca på ett tidigt stadium kunde komma till tals, tvingades myndigheterna konstatera att fyra poliser i ett specialkommando, det så kallade ”Jungelkommandot”, mördat Camilo Catrillanca.

För ursprungsbefolkningen i södra Chile har de regeringar som tagit vid efter militärdiktaturens fall 1990 inte inneburit någon förbättring vad gäller deras mänskliga rättigheter, inte heller rätten till liv. Alla regeringarna har haft en politik som syftar till att beröva dem rätten till mark om det finns intresse från storgodsägare eller nationella och multinationella företag att exploatera naturresurser och energikällor.

/ Camilo Catrillanca

Skogs- och gruvbolag får tillstånd av staten att fälla skog, starta gruvbrytning eller bygga dammar för elproduktion. Det fortsatta förtrycket har väckt motstånd hos ursprungsbefolkningen.

Alla regeringar har militariserat ursprungsbefolknings territorium och gett polisen fria händer att terrorisera genom att misshandla, kidnappa, tortera och mörda folk samt genomföra razzior i mapuche-byar. Listan på de övergrepp polisen har gjort sig skyldig till är lång. Camilo Catrillanca är det senaste offret för den orättvisa högerpolitik som råder i Chile.

Fallet Camilo Catrillanca har utlöst en våg av solidaritet i det chilenska samhället och kan bli det som till slut tvingar den chilenska staten att respektera ursprungsbefolkningens rättigheter så som de formuleras i Internationella arbetsorganisationen ILO:s artikel 169.

Protesterna har resulterat i att Luis Mayol, borgmästare i regionen, tvingats avgå och att rättsväsendet tvingats reagera. Just nu sitter de fyra avskedade poliserna som var med och mördade Camilo Catrillanca i häkte.