Hoppa till huvudinnehåll

Efter privatiseringsfiaskot – brittiska tågbolag återförstatligas

Den konservativa regeringen i Storbritannien planerar att åternationalisera stora delar av järnvägsnätet. Tidigare har EU-regler bromsat ett statligt järnvägsmonopol.

Järnvägsbolaget Northern ska återförstatligas.
Stephen Craven

Det privata järnvägsbolaget Northern åternationaliseras av den brittiska regeringen. Northern samarbetar med tyskägda Arriva som kör lokaltrafik också på flera platser i Sverige, däribland i Skåne, Halland och Stockholm.

Ledarna för de fackliga organisationerna inom järnvägstrafiken ser positivt på beslutet:

– Privatiseringen av järnvägsnätet har misslyckats fullständigt. Det är bara aktieägarnas fickor som fyllts med guld, säger Manuel Cortes, generalsekreterare för transportfacket TSSA, till BBC.

Mick Whelan, chef för lokförarfacket ASLEF, vill dock hålla förväntningarna nere. Efter ett totalt eftersatt underhåll är järnvägarna så körda i botten att förbättringar kommer att ta tid, menar Whelan.

Trafiken kommer från och med den 1 mars 2020 att drivas av statsägda Northern Trains Limited.

Northern är det andra av de privata järnvägsbolagen i Storbritannien som nu åternationaliseras, efter att staten åter tog över East Coast-linjen 2018. Enligt tidningen Financial Times står också South Western Railway, landets näst största järnvägsföretag, inför en åternationalisering.

Tidigare har staten stoppat miljardären Richard Bransons Virgin Trains. Företaget förlorade rätten att köra tåg och efter 22 år på brittiska järnvägsspår lämnade det sista Virgintåget Euston Station i London klockan 21.42, lokal tid, den 8 december förra året. Destinationen var Wolverhampton. Tidigare på dagen hade det sista tåget från London till Manchester gått sönder och stannat i Stockport, 25 mil från London och med nio mil kvar till Manchester.

Den trafik som skötts av Virgin togs över av en annan privat entreprenör, men också här är diskussionerna om en åternationalisering livliga.

Den tidigare statligt ägda brittiska järnvägen styckades upp och privatiserades 1993, under John Majors konservativa regering.