Göteborg inför Lov i daglig verksamhet: ”Ett experiment med funktionshindrades liv”
Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna och Vägvalet har drivit igenom att all daglig verksamhet i Göteborg ska konkurrensutsättas. Samtidigt ska man skära ner verksamheten med 60 miljoner kronor.
– Vi har en väl fungerande verksamhet. Varför ändra på det? Inget kommer bli bättre när man skär ner med 60 miljoner.
Joel Sandström arbetar som stödassistent på Lyse daglig verksamhet i Göteborg. I april ska Lov, Lagen om valfrihetssystem, införas i all daglig verksamhet i Göteborg.
Det innebär att fler privata aktörer kan erbjuda daglig verksamhet mot en fast summa pengar och konkurrera med de existerande offentliga och privata alternativen.
För att Göteborgs stads dagliga verksamheter ska bli mer konkurrenskraftiga ska verksamheten bantas med tio procent, motsvarande 60 miljoner kronor.
– Var ska de ta pengarna ifrån? undrar Joel Sandstöm.
– Det kommer bli personalen man sparar på, vilket går ut över brukarna. Sen finns också risken att det blir det offentliga som får ta hand om de mest resurskrävande brukarna.
På Lyse daglig verksamhet i Torslanda får brukarna sysselsätta sig med sådant som ger en känsla av mening. Tanken är att det i så stor utsträckning som möjligt ska påminna om en vanlig arbetsplats. Man samarbetar också med företag som betalar för att brukarna till exempel ska vika pizzakartonger.
– Andra kan kanske inte göra så mycket men då försöker vi hitta något annat som passar dem. Man kan måla, spela trummor och bygga saker till exempel. Verksamheten är anpassad efter brukarnas behov och förmågor. Hittar man ett frö kan man hjälpas åt att få det att gro.
Joel Sandström menar att verksamhetens brukarfokus direkt hotas av besparingarna och att daglig verksamhet ska konkurrensutsättas.
– De som har beslutat om detta verkar inte ha någon insikt i det vi gör. För mig verkar det vara ett ideologiskt beslut. Att verksamheten ska ut på entreprenad är det viktiga för dem. De experimenterar med funktionshindrade människors liv.
Finns det inget bra med valfrihet för brukarna då?
– Jo, man kan individanpassa den dagliga verksamheten. Men det måste man inte privatisera för att göra. Man kan välja att satsa mer pengar och bygga ut daglig verksamhet. Redan nu har vi ju kö! Men istället för att kommunen själv driver den dagliga verksamhet vi vill ha, så lägger man ut den på entreprenad och hoppas att det kanske ska komma privata företag som sen kan konkurrera med den kommunala verksamheten.
– Ska man se något positivt i allt detta så är det att det i alla fall öppnar upp för bra diskussioner på jobbet. Ideologiska diskussioner om hur samhället bör organiseras.