De kräver att förslag om inskränkt strejkrätt skrotas
– Det är en skam att de som säger sig vara arbetarrörelsens företrädare ytterligare vill försvaga vår position, säger Melinda Kandel, en av 18 fackliga företrädare i Östergötland som kräver att inskränkningen i strejkrätten stoppas.
– Att lägga fram ett lagförslag om försämrad strejkrätt den 2 maj låter egentligen som ett dåligt skämt. Det är en skam att de som säger sig vara arbetarrörelsens företrädare ytterligare vill försvaga vår position, säger Melinda Kandel som är vice ordförande i Fastighets avdelning i Norrköping.
Hon är en av 18 fackliga som undertecknat en debattartikel där de kräver att lagförslaget om inskränkt strejkrätt dras tillbaka.
– Jag har egentligen inte hört några bra argument till att gå vidare med lagförslaget. Däremot flera dåliga. Med det allra sämsta argumentet jag hört är ändå från den i LO-ledningen som menade att ”när man väl satt djävulen i båten får man se till att ro honom i land”. Varför då?
Joakim Häggkvist, som sitter i styrelsen för Fastighets avdelning i Mjölby, tycker det är beklämmande att att LO-ledningen kan fatta beslut om att stå bakom inskränkningarna i strejkrätten, utan att för en sekund lyssna till diskussionen som finns ute i de fackliga grundorganisationerna.
Erik Pettersson, förtroendevald i Elektrikerklubben på Åby EL, håller med:
– Mitt förbund, Elektrikerförbundet, antog på sitt förbundsmöte förra året en motion med kravet på att förbundet ska ordna möten och protester mot inskränkningarna i strejkrätten. Respekt för medlemsdemokratin vore att fokus nu lades på att verkställa beslutet.
– Som arbetsmarknaden redan idag ser ut, med en massa otrygga anställningar som ger en extremt ojämn maktbalans till arbetsköparnas fördel, är det ju en helt absurd tanke att sjösätta en lagändring som fråntar arbetaren rättigheter, menar Solveig Betnér som sitter i styrelsen för Norrköpings LS av SAC.
Melinda Kandel avslutar:
– Det blir mer och mer tydligt att socialdemokratisk ideologi numera bara handlar om två saker, att ta makten och sedan behålla den.
Debattartikeln har hittills publicerats i Östgötacorrespondenten, Folkbladet, Motala Vadstena tidning, ETC, Sekotidningen och Dagens Samhälle.
Proletären har tidigare rapporterat att 18 ordföranden i Sekoklubbar i Stockholmsområdet, kräver att förbundet drar tillbaka sitt stöd för inskränkningar i strejkrätten.