Hoppa till huvudinnehåll

Förbud mot pins och sjalar när Magdalena Andersson talade på Järvaveckan

Personer som uttryckte stöd för det palestinska folkets kamp fick inte komma in på Järvaveckans område när S-ledaren Magdalena Andersson talade.

Vakterna på Järvaveckan var noga med vilka de släppte in.
Achim Rödner

En pin som uttryckte stöd för Palestina blev för mycket för de uniformerade vakterna på Järvaveckan i Rinkeby.

– På min väska hade jag en liten pin som föreställde den palestinska flaggan. Fyra säkerhetsvakter krävde att jag skulle ta bort märket. Jag har många märken på väskan; bredvid palestinaflaggan satt ett anti-SD-märke och en röd stjärna, och de var det inga problem med. Men palestinamärket måste bort, berättar Gabriella Orlandi.

– De var rädda för att palestinamärket skulle vara en demonstration. De tog mig och min man åt sidan och gjorde klart för oss att om vi ville komma in så måste märket bort. Jag vet inte om det var för att Magdalena Andersson skulle tala då, säger Gabriella Orlandi till Proletären.

Järvaveckan startades 2016 av Ahmed Abdirahman i syfte att som det heter på Järvaveckans hemsida ”minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare. Järvaveckan är en mötesplats för öppna samtal och vidgade vyer, där fler röster blir hörda och fler perspektiv blir kända”.

Privat
Gabriella Orlandi hade en Palestinapin på sin tygkasse – det blev för mycket för vakterna på Järvaveckan.

Ahmed Abdirahman, som tidigare arbetat på USA:s ambassad i Stockholm, är idag verksam inom näringslivsorganisationen Stockholms Handelskammare. Järvaveckan sponsras av partier och näringslivsorganisationer. Bland dem Almega, USA:s handelskammare i Stockholm, samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, Försvarsmakten, Myndigheten för psykologiskt försvar som nyligen försökte underminera TV4:s avslöjanden om SD:s ”trollfabriker”, Ikea och Nasdaq-börsen.

Järvaveckan har blivit ett alibi för socialdemokratiska och borgerliga politiker som ska hyckla medkännande med människorna i de så kallade utsatta områdena på Järvafältet norr om Stockholm – innan de fortsätter sin verksamhet med att svika alla storstilade löften och fortsätter med att göra ingenting för människorna i området.

Enligt hemsidan ska Järvaveckan vara ”en självklar mötesplats för öppna samtal och gemenskap. Här möts kultur, musik, mat, partiledarsamtal och nya jobbmöjligheter”. Men tydligen räknas Palestinasolidaritet inte in i de ”öppna samtalen”.

– Vid entrén konstaterade trygghetspersonalen att personerna hade med sig otillåtna föremål. De stoppades, fick svara på frågor och ställdes åt sidan. [Det var] till exempel stora väskor och spetsiga flaggstänger. Personerna följde inte trygghetspersonalens instruktioner och avvisades därför från området. Detta för att hålla områdets säkerhet, säger Järvaveckans pressansvariga Alice Hedin till Proletären.

Men Alice Hedin handskas ovarsamt med verkligheten. Det var inte bara stora väskor och flaggstänger som stoppades. Också folk som bar rockmärken med palestinasolidaritet, små palestinaflaggor utan stänger eller bara palestinasjalar avvisades. Proletären har talat med flera mötesbesökare som inte fick komma in. Gabriella Orlandi är inte den enda som av besökarna som stoppats – kanske för att Magdalena Andersson inte ville ha palestinasolidariteten kastad i ansiktet.

– De ljuger om vilka som fick komma in och när, säger Gabriella Orlandi. Lite senare, efter Magdalena Andersson tal, släpptes en vän till mig in. Hon bar en keffiyeh (palestinasjal, reds. anm.) och då var det inte längre några problem.