Förhandlingar med förhinder?

Flera utspel från både Väst och Ryssland om möjlig fred i Ukraina.
Publicerad 13 maj 2025 kl 05.09

Ska Ryssland och Ukraina återgå till förhandlingsbordet i Turkiet – där de var nära en fredsuppgörelse redan våren 2022, men då Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson ökänt flög till Kiev för att övertyga Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om att fortsätta kriga? Det är frågan som står på sin spets i skrivande stund, då Rysslands president Vladimir Putin föreslagit ett möte i Istanbul på torsdag. 

Putins förslag, som han presenterade i ett tal efter segerdagsfirandet i Moskva, kommer efter att Zelenskyj tillsammans med Storbritanniens nuvarande premiärminister Keir Starmer, Tysklands nytillträdda förbundskansler Friedrich Merz, Polens premiärminister Donald Tusk och Frankrikes president Emmanuel Macron försökt sätta press på Putin och Ryssland att gå med på en 30-dagars villkorslös vapenvila.

På besök i Kiev under firandet av segern över Nazityskland i andra världskriget – det Kiev som numera har gator döpta efter nazikollaboratörer som Stepan Bandera, istället för efter de sovjetiska krigshjältar som befriade Europa från nazismen – deklarerade de europeiska ledarna att Ryssland ska beläggas med ännu fler sanktioner om Moskva inte går med på den villkorslösa vapenvilan. Det har Ryssland vägrat, om den inte också innebär ett stopp på de västliga vapenleveranserna och delandet av underrättelseinformation till Ukraina.

Även USA:s president Donald Trump ställde sig först bakom det västliga ultimatumet i ett inlägg på sin sociala medieplattform Truth Social – innan han efter Putins tal istället uppmanade Zelenskyj att gå med på Putins förslag om direkta förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

Den ukrainske presidenten har därefter deklarerat att han personligen ska åka till Turkiet och invänta Putin, i ett möjligt drag för att vägra förhandla med den delegation som Moskva skickar om inte Putin personligen är med. Detta trots att det borde vara svårt för Zelenskyj att förhandla med Putin, då han utfärdat ett presidentdekret som förbjuder förhandlingar med Ryssland så länge som Putin är president. Putin å sin sida har flera gånger sagt att Ryssland inte kan förhandla med Zelenskyj, då han saknar legitimitet efter att ha överskridit sin presidentperiod utan att nya val hållits i Ukraina.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: