Förnyelse och arv i Arbetarskrivares nya antologi
Amma arbete arv är titeln på Föreningen Arbetarskrivares trettonde antologi. – Orden är ganska breda, och det är antologin också, säger redaktören Anna Arvidsdotter.
Klockan närmar sig 13 på Bokmässans andra dag och folk strömmar till Föreningen Arbetarskrivares monter. Det är release för föreningens senaste antologi, den trettonde i ordningen.
Boken innehåller 42 bidrag av 44 författare, poeter och konstnärer – både etablerade och debuterande – och har titeln amma arbete arv.
– Orden är ganska breda, och det är antologin också, säger Anna Arvidsdotter, som är redaktör för antologin tillsammans med kollegan Marie Hållander.
– Inte minst geografiskt, tillägger hon. Vi har allt från Malmö till Tornedalen.
– Titeln försöker fånga tematiskt det som antologin handlar om och pekar på både förnyelse och arv, säger Marie Hållander.
Både Anna Arvidsdotter och Marie Hållander har medverkat i tidigare antologier (2018 års Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar samt Världen vi lämnar, 2020) men nu är första gången de träder in i redaktörsrollen.
– Det roligaste har varit att arbeta med texterna tillsammans med författarna. Vi har många som blir publicerade för första gången och kanske också får respons för första gången. Vi har agerat bollplank och det har varit fint att uppleva hur glada de blir av att se sin förmåga.
– Det har varit en ynnest att få ta del av andras texter på det sättet, tillägger Marie Hållander.
Redaktörsduon berättar att de först läste alla bidrag i anonym form. Författarna skickade in dem till föreningens Ewa Bergdahl, som sedan ”avkodade” och vidarebefordrade dem till redaktörerna. På så sätt fick texterna stå för sig själva.
Men finns det inte ett extra djup som vetskapen om författarens bakgrund kan ge?
– I så fall är det texten som får gestalta det, säger Marie Hållander.
Nu hoppas de att boken läses av så många som möjligt.
– Den är stärkande för den som det handlar om, som får se sitt liv och sina erfarenheter och sin tysta kunskap skildras och får folk att känna igen sig i tankar och problem. Sen är litteratur också ett sätt att sätta sig in i någon annans värld. Jag vill att fler ska förstå vad det är att vara arbetare idag, säger Anna Arvidsdotter.
Bildtext: Marie Hållander och Anna Arvidsdotter, redaktörer för föreningen Arbetarskrivares trettonde antologi.