Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Krönika: Gör dig inte till en nyttig idiot

Hyllandet av den mördade mannen i Härnösand är en del i en större kampanj för att flytta fokus från klass till kultur.


En 19-årig man har blivit mördad i Härnösand. Mannen ska enligt tidiga uppgifter ha försökt hindra en man med invandrarbakgrund från att våldta en kvinna – men blev då själv knivhuggen.

Hans namn är… 

Nej, jag tänker inte delta i den kampanjen. 

Högerextremister vill göra offret till martyr för sin rörelse. En “nationalist” som heroiskt försöker stoppa en ”afrikan” som våldtar en svensk kvinna. Andra populister använder mordet som bevis för att media inte bryr sig när gärningsmannen har invandrarbakgrund.

Jag tänker inte skuldbelägga invandrare, eller invandringspolitiken, för vad en enskild brottsling gjort. Det betyder inte att jag tycker att brottet är mindre fruktansvärt. 

Gärningsmannen, som är anhållen på sannolika skäl, ska ha knivhuggit 19-åringen som senare avled av sina skador, misshandlat ytterligare en man och våldtagit en kvinna två gånger. Allt under samma natt.

Det finns inga ursäkter för ett sådant omänskligt beteende. Oavsett härkomst eller uppväxt. Oavsett offrets politiska åsikter. För min del får man gärna låsa in den skyldige och slänga bort nyckeln.

De exakta omständigheterna kring brotten är ännu oklara. Men åklagaren har påpekat att inget tyder på att 19-åringen försökt stoppa en våldtäkt. 

Även högerextrema Fria Tider har försiktigt ifrågasatt uppgifterna om att det gått till på det sätt ryktena gör gällande. 19-åringens familj har avvisat alla försök att göra politiska poänger på mordet.

I högerpopulistiska Nyheter Idag skriver Chang Frick trots det att 19-åringen borde få samma status som John Hron som mördades av nazister 1995. 19-åringen har enligt Frick blivit en symbol för ”situationen på gatan” och ett bevis för att media kastar sig över Paolo Robertos sexköp men inte bryr sig när invandrare begår brott mot etniska svenskar.

I liberala Göteborgs-Posten är Adam Cwejman inne på en liknande linje. Ideologi styr synen på gärningsmän och om offret tillhör en minoritet behandlas brottet på ett annat sätt än om offret är etnisk svensk.

Frick och Cwejman har på ett sätt rätt. Reaktionerna på ett mord och synen på gärningsmannen styrs av politiska, sociala, klassmässiga och kulturella aspekter som förändras över tid.

Länge har en socialliberal förklaringsmodell dominerat i media. Ibland läggs en orimligt stor vikt vid sociala strukturer. Gärningsmän görs till offer och brott bortförklaras med uppväxt. 

Det är rätt att ifrågasätta detta. I det samhälle jag vill ha ges alla människor bra förutsättningar och får den sociala och ekonomiska trygghet de behöver – i utbyte beter man sig inte som ett antisocialt svin. Och visst har både kultur och värderingar betydelse i många typer av brott.

Men sedan länge pågår en kampanj där både liberala ledarskribenter och fascister deltar, som handlar om att förflytta fokus från sociala och ekonomiska frågor – och klass – till kulturella frågor. Det handlar om att Sveriges problem inte ska förklaras med högerpolitik, nyliberalism och växande klassklyftor, utan istället med invandring och kultur.

Den som kämpar för verklig rättvisa och jämlikhet gör bäst i att inte vara en nyttig idiot åt högern.