Hoppa till huvudinnehåll

Göran Hägglunds nya jobb: Lobbyist för skandalföretaget bakom ”strumpgate”

2009 avskaffade han Apoteksmonopolet. Nu arbetar Göran Hägglund för ett av de privata skandalföretag som sedan dess misskött läkemedelsförsörjning och krisberedskap.

Göran Hägglund, före detta partiledare för Kristdemokraterna.
Montage: Proletären

Den förre KD-ledaren Göran Hägglund, 61, arbetar nu som lobbyist för skandalföretaget OneMed, samma företag som för några år sedan krävde Stockholms Läns Landsting (SLL, nu Region Stockholm) på 6.000 kronor för ett par stödstrumpor.

Och andra kristdemokrater följer i Hägglunds fotspår.

Göran Hägglund ser inget fel i att han, som före detta socialminister och ansvarig för den privatiseringsvåg som följde i spåren av avskaffandet av apoteksmonopolet, bedriver lobbyarbete för ett av de bolag som redan kostat skattebetalarna miljoner – pengar som annars kunde gått det hårt ansträngda vårdsektorn.

– Tveksamt, jag vet inte. Det där är ju i betraktarens öga. Jag har ingen aning, säger Hägglund till Aftonbladet.

När OneMed levererade till SLL utnyttjade företaget iskallt skrivningar i kontraktet för att maximera vinsten. Avtalet skrevs på fem år, och skulle kosta stockholmarna en halv miljard kronor. Men redan efter ett år hade SLL betalat ut den summan för strumpor, teststickor och bandage.

När avtalet skrevs av den moderatledda majoriteten, hade OneMed redan varit leverantör i ett år, under hela 2013. Det året betalade SLL 390 miljoner till OneMed för olika typer av förbrukningsmaterial.

Nu vill Göran Hägglund att Socialstyrelsen ska köpa in OneMeds produkter. För ett par veckor sedan tog Hägglund kontakt med Taha Alexandersson, ställföreträdande chef för krisberedskapen vid Socialstyrelsen. Alexandersson är en av de som nu leder den svenska kampen mot coronapandemin.

– Jag jobbar en del på en byrå som heter Narva, det är väl känt och den byrån har OneMed som kund, säger Hägglund. OneMed vill gärna komma i samspråk med Socialstyrelsen.

OneMeds vd heter Carl-Petter Gustafsson. 48-åringen sitter i styrelsen för en handfull företag, bland dem två bolag som producerar godis.

Göran Hägglund är inte den enda kristdemokrat som gärna gör affärer med OneMed. Det blev OneMed som fick ta över kontraktet med statliga Varuförsörjningsnämnden (VFN) när privatägda Apotekstjänst AB i höstas inte klarade av att leverera sjukvårdsmaterial till fem svenska regioner. Chef för VFN är kristdemokraten Bechet Barsom. Han var glad och nöjd över avtalet som skrevs på ett år, med möjlighet till förlängning.

Det var 2018 som SLL bröt samarbetet med OneMed efter att ”strumpgate” briserat i media. Men mycket tidigare var en ledande och ansvarig stockholmspolitiker med stor sannolikhet medveten om vad OneMed höll på med.

Kristdemokratiska landstingsrådet Ella Bohlin, med ansvar för vårdutveckling i SLL, visste redan i december 2015 vad som hände. Bohlins närmaste man deltog då på ett möte med bl a OneMed, och fick då kännedom om hur företaget fakturerade. Bohlin förnekar kännedom, men det är osannolikt att hon inte visste vad som hände.