Hoppa till huvudinnehåll

Gothia Towers-anställda: "Efterblivet att förhandla under hot"

Många känner till Gothia Towers och många är turisterna som tagit den snabba hissen upp till 23:e våningen för den stora räkmackan. Mindre känt är att Gothia Towers har Sveriges största HRF-klubb. Och de stödjer IF Metallklubben i Umeås budkavle mot försämringarna i Lagen om anställningsskydd.

Kocken Frida Tånghag utanför hennes arbetsplats i centrala Göteborg.

Över 100.000 arbetare står bakom budkavlen mot inskränkningarna i Lagen om anställningsskydd (Las) som IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå initierade i vintras. Bland dem finns kockarna, städarna och servitörerna i Gothia Towers Hotell- och restaurangfackets (HRF) klubb i Göteborg. Hela fackklubben beslutade på årsmötet att ställa sig bakom budkavlen. 

– Om Las försämras, kommer alla få det som vi i hotell- och restaurangbranschen har det i regel, säger Frida Tånghag. Hon arbetar som kock och är platsombud på Heaven 23, en restaurang på 23:e våningen i ett av de tre tornen. 

Arbetare i hotell- och restaurangbranschen har oftast osäkra anställningar. Enligt LO har de störst andel tidsbegränsade anställningar, som visstidsanställningar och provanställningar, och minst andel tillsvidareanställda. 

– Kolla hur det blev i våras när coronaviruset kom och flera tusen i vår bransch blev av med jobbet från en dag till en annan, för att de inte hade fasta anställningar. Det är mer regel än undantag. 

Klubben försöker sprida information till medlemmarna om hur anställningstryggheten hotas och vikten av facklig organisering.

– Viktiga frågor för oss är till exempel ”städtakten” för städpersonalen, alltså hur många rum per timme, som hela tiden skruvas upp. Annars är det mycket arbetsmiljöfrågor och problem med visstidsanställningar.

Transportarbetare: Las-reformen kommer slå hårt mot oss

HRF är LO:s minsta fackförbund och har lägst anslutningsgrad, bara en tredjedel av arbetarna är med i facket. På Gothia Towers var anslutningsgraden för 20 år sedan nästan lika låg, då var 40 procent fackligt anslutna. Efter långt och målmedvetet arbete har de lyckats bygga upp en fungerande fackklubb och ett tag var nio av tio organiserade. Sedan dess har andelen sjunkit till under 80 procent men det är fortfarande Sveriges största HRF-klubb. 

– Vi har en lång facklig närvaro vilket gjort att vi tas på allvar och att det fackliga arbetet kan bedrivas som på ”vanliga” arbetsplatser, med turordningslistor och fackliga förhandlingar. Men det är något vi har kämpat oss till genom många års arbete. Det är ett facit för att det går att bedriva facklig verksamhet även inom vår bransch.

Men Frida Tånghag oroas över de hotade försämringarna i anställningstryggheten som utredningen och regeringen utgör. 

– Jag är mest orolig över de godtyckliga uppsägningarna. Uppsägningar kan bli personliga efter till exempel en konflikt med arbetsgivare, hur lätt är det att bedriva fackligt arbete då? Det är redan tillräckligt svårt att bedriva fackligt arbete inom hotell och restaurang. 

Utredningen, som tillsattes av regeringen, har undersökt hur Las ska ”moderniseras”. Det innebär i korthet att det blir enklare för företag att sparka sina anställda. Ifall LO, PTK och Svenskt Näringsliv inte kommer överens om ett eget förslag ska regeringen, enligt januariöverenskommelsens punkt 20, genomföra utredningens förslag. Just nu pågår förhandlingarna för fullt. 

– Jag är extremt kritisk mot att facket går in och förhandlar försämringar åt sossarna – de borde tvingas att genomföra dem själva. Man borde aldrig satt sig i förhandlingar, det är helt efterblivet att förhandla under hot.