Hoppa till huvudinnehåll

Gränspolisen gjorde tillslag mot bygge – fann murande "turister"

Fyra män stod och murade på en byggarbetsplats på Öland när gränspolisen gjorde en kontroll. Männen som saknar arbetstillstånd hävdar att de inte är arbetare, utan turister.

De murande ”turisterna” hade albanska pass men inga arbetstillstånd.
Montage: Proletären

Gränspolisen i region syd utförde den 24 mars en inspektion på en byggarbetsplats i Köpingsvik på Öland. Flera tips hade föranlett inspektionen och på platsen fann polisen fyra murare utan arbetstillstånd. De misstänks nu tillsammans med byggherren för brott mot utlänningslagen.

Polisen hade besökt platsen ett par månader tidigare och såg då bara ett par husgrunder. Det man nu åkte dit för att kontrollera var fortsättningen av byggarbetet.
­
– Vi hade fått ett flertal tips om den här arbetsplatsen, att den inte uppfyller alla krav och att det verkade som att folk bodde på byggarbetsplatsen, berättar platschefen för gränspolisens insats till tidningen Byggnadsarbetaren. Han är av spaningstekniska skäl anonym.

Ingen av arbetarna på bygget hade legitimation på sig och det visade sig att de bodde i ett äldre bostadshus som låg inom det område som inhägnats för bygget. Männen hade albanska pass men inga arbetstillstånd.

– Både under vårt besök på plats och under förhör hävdade de att de är turister, berättar polismannen.

Arbetarna har inte fått något betalt för sitt arbete och Ymridin Gashi, en av ägarna till restaurangen som ska byggas, vidhåller att männen är här som turister.

– Det är ett missförstånd. De har inte arbetat för oss, de väntar på att gränserna ska öppnas så att de kan åka hem, säger Ymridin Gashi till Byggnadsarbetaren.

Arbetsplatsen är ett ganska omfattande bygge enligt Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge, som besökte området en månad senare.

– Vi ska ha en diskussion med kommunen. Det är absolut inte första gången det här händer, men kan vi uppmärksamma det kanske vi kan hindra att fler arbetsgivare tänker i samma banor, säger han till Byggnadsarbetaren.