Hoppa till huvudinnehåll

Handels: ”Det är med stor oro vi ser på Amazons etablering i Sverige”

– Vi vet ju hur det ser ut i andra länder och det är helt oacceptabelt, hur de behandlar människor som robotar, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels, till Proletären. Samtidigt hyser förbundet hopp om att e-handelsjätten Amazon kommer att teckna sitt första kollektivavtal i Sverige.

Fritjof Carlsson-Brandt, Handels pressekreterare
Montage: Proletären

Amazon har en lång historia av fackfientligt agerande. Och trots strejker och protester i flera länder har de inte skrivit ett enda kollektivavtal, något som Handelsanställdas förbund är väl medvetna om.  

– Det är med stor oro vi ser på Amazons etablering i Sverige, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels, till Proletären.

– Vi har en stark debatt kring det här tillsammans med andra fackförbund. Vi vet ju hur det ser ut i andra länder och det är helt oacceptabelt, hur de behandlar människor som robotar. Så det är med stor oro. Speciellt med tanke på att det är så få fackförbund som har nått någon framgång med Amazon.

Samtidigt menar Carlsson-Brandt att Amazon aldrig stött på den svenska modellen tidigare – och att samarbetsandan kan få dem att ingå i sitt första kollektivavtal.

– Så just den biten ser jag positivt på.

Men Facebook har ju vägrat när Unionen försökt få till ett kollektivavtal med dem?

– Ja… men vi kommer ju mobilisera i så fall. Det måste ske. De villkor vi sett i andra länder… så får det inte bli i Sverige.